tisdag 13 januari 2015

Två söta saker. Ett Franskt och ett Österrikiskt

Under julen blir det ofta tillfälle att öppna vinflaskor med ett lite sötare innehåll. Den gångna julen utgjorde inget undantag. Två flaskor som gjorde gott intryck följer här.


1998 Chateau du Juge
Ett slott som ägs av Chantal & Pierre Dupleich vars familj har ägt slottet sedan 1880. Man producerar två tredjedelar rött vin samt både torra och söta vita. Stockarnas genomsnittsålder är 35 år för de röda och 10 år för vita Sauvignon Blanc, men 50-70 åt för Semillion som är den enda druvsort som används till det söta vinet.
Vi befinner oss i Bordeaux i området Entre-Deux-Mers dvs mellan floderna Dordogne och Garonne. Här ligger Cadillac (AOC) för sött vin.
Färgen är bärnstens gul.

Det doftar av aprikoser, nötter, bokna äpplen och lite honung.

I munnen får vi ett sött vin med en hygglig friskhet, trots sin ålder. Vi känner torkade aprikoser, lite mandelmassa, tydliga honungstoner och ett läckert inslag av pomerans

Ett riktigt hyggligt sött vin. Jämfört med de stora Sauternesvinerna så har det inte samma elegans och komplexitet.
Priset är 80 kr på "Bolaget" och nu säljs årgång 2010.
Betyg 3+


2008 Gruner Veltliner Eiswein
Producent är Weingut Rabl, ett familjeföretag som grundades redan i slutet på 1700-talet. Idag är det Rudolf Rabl som bär ansvaret och verksamheten har växt så att dom förfogar över 70 ha ekologisk odlad mark. I huvudsak är det Gruner Veltliner och Riesling som odlas, men lite Pinot Noir och Zweigelt odlas det också.
Till kvällens Eiswein är det druvan Gruner Veltliner som använts. Druvorna har hämtats från ett 1,5 hektar stort område på staden Langenlois marker i vinregionen Kamptal. De skördas i ett fruset tillstånd d v s när temperaturen gått ner till 7-8 minusgrader. Just det här året var det -14 grader när de skördades. Gruner Veltliner lämpar sig bra för Eiswein, då den har ett tjockt skal och därför kan sitta kvar på vinrankan länge utan att det uppstår skador på själva druvan.
Vinet har fått runt 24 månader på ekfat och ytterligare ett år på flaska innan det var redo för marknaden.
Färgen är alldeles gyllengul.

Vi möts av en liten aromatisk doft, där vi noterar persika, tropisk frukt och en tydlig ton av honung. Här finns också en doft som vi tycker påminner om saffran.

I gommen är det så klart en stor sötma, men också ett stort mått av friskhet, samtidigt som det känns lite oljigt. Vi känner söta persikor, lite aprikoser och ananas. En frisk fläkt av citrus virvlar lite snabbt förbi. En ljuvlig honungspastill ger sig så småningom tillkänna. Lite vitpeppar i avslutet, men som snabbt fångas upp av lite mer tropisk frukt. Vi anar också en tendens till ädelröta.

Ett spännande och gott dessertvin.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar