fredag 2 januari 2015

2009 Le Serre Nuove

Naturligtvis blev det lite vin på Nyårskvällen. Det var ett vin som stack ut lite extra och det var "andra" vinet från Ornellaia. Årgång 2009 drack vi senast för dryga året sedan, vilket du kan läsa om här.
Vinet är gjort på druvorna Merlot 54%, Cabernet Sauvignon 31%, Petit Verdot 10% och Cabernet Franc 5%.

Tänk att Bordeauxblandningar eller s k Supertoskaner kan vara så här läckra, när vi har så svårt att hitta rätt bland de riktiga Bordeauxvinerna!

Vi konstaterar tämligen omedelbart att det här är fantastiskt gott. Våra redan höga förväntningar infrias omgående. Precis som förra gången kan vi slå fast att detta är ett ungt vin, visserligen väldigt gott idag, men vi är säkra på att det finns en rejäl utvecklingspotential. Den som har flera flaskor i sitt förråd tycker jag ska testa vinet redan idag. Är det så att du endast har någon enstaka flaska, ja då rekommenderar jag att du väntar ytterligare något år med att dra korken.

Vi möts av en doft som känns elegant och med viss komplexitet. Här finns körsbär, svarta vinbär och lite andra mörka bär. Lägg därtill några små nypor av torkade örter och lite trevliga toner av fat.

Det är smaken som är det här vinets främsta meriter. Elegans parad med komplexitet och allt ytterst väl sammanfogat till en ljuvlig jos.
Det första vi tar till oss är en härliga kompott av mörka bär som så där direkt ger sig tillkänna. Syran skänker friskhet utan att vara ansträngande. Tanninerna biter smålätt i gommen, men har börjats runda av. I mellanpartiet fångar vi ett knippe örter, blåa plommon och en lätt anstrykning av kaffe.
Eftersmaken är lång med fördjupad mörk frukt, cederträ, örter, ett uns viol och fina fat.

Betyg 5-

 Vår flaska köptes 2011 på "Bolaget"och kostade då 395 kr.
Går du in på SB:s hemsida och söker på namnet, så kommer du att upptäcka att där finns endast uppgifter om årgångarna 2010 och 2011 och att dessa i princip är slutsålda.
I dec 2014 lanserades årgång 2012. Systembolaget stavade fel (Nuove blev Nouve) och då måste du som kund stava fel eller ha det riktiga beställningsnumret (92510).
Av årgång 2012 finns det kvar en del flaskor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar