måndag 26 januari 2015

2007 Brunello di Montalcino, Da Vinci

För snart två veckor sedan gjorde hustrun och jag en snabbvisit i Stockholm. Åkte upp på torsdagen och åter till Västkusten på fredagen. Vi skulle tillsammans med vännerna M och G gå på operan. Vi såg en fantastisk föreställning av Madame Butterfly. Även en novis som undertecknad njöt i fulla drag.
Innan Operan åt vi på Café Milano. Jag åt Salumi Selezionati som förrätt och Pasta Corta alla Franco till huvudrätt. Fantastiskt gott. Vi delade på en flaska Brunello.

2007 Brunello di Montalcino, Da Vinci
En riktigt trevlig flaska, men priset var dryga 900 kr och så kostar den 301 kr på "Bolaget". Man slutar aldrig att förvånas över påläggen på restauranger i Stockholms resp Göteborgs innerstad.
Producent är Cantine Leonardi da Vinci. Vineriet grundades 1961 och ligger mycket riktigt i Leonardo da Vincis födelsestad. Vinframställningen följer Organiska principer. Druvan är så klart Sangiovese till 100 %. Druvorna till det här vinet kommer från Montalcino,några mil söder om Siena. Jäsningen pågår i 15-20 dagar på ståltankar.Vinet får sedan vila upp sig i ca två år på ekfat och ytterligare tre år på flaska.
Vi möts av en hyfsat stor doft med mörk frukt, plommon och kryddor i centrum. Här finns också en ton av läder.Vi noterar tydliga inslag av fat.

I munnen får vi ett vin med klara mognadstoner, som känns mjukt och runt. Här finns en härligt mörk frukt med körsbär, björnbär och blåa plommon som dominanta inslag. Vi kan också efter ett litet tag känna en sirlig ton av svarta vinbär. I samma stund noterar  vi också en trevlig krydd- och örtsamling. Vi tycker vinet har en trevlig friskhet. Tanniner finns det, men dom är alldeles mjuka och lena.
Eftersmaken är lång och här kompletteras den mörka frukten med lakrits och ett tydligt inslag av fat. Precis i slutet dyker det upp lite torkad frukt.

Vinet fungerade alldeles utmärkt till vår mat.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar