onsdag 15 augusti 2018

Casa Belfi Colfòndo Prosecco, Albini Armano

Den här sommaren har verkligen varit en Colfòndo-sommar. De heta dagarna med varma sommarkvällar är som gjorda för att dricka svalkande och törstsläckande drycker och dit ska Colfòndo räknas. Att alkoholen inte är så hög utan håller sig på 10.5% är ju också tilltalande.

Nu har lågtrycken börjat sin bana över Nordhalland och visst är vi tacksamma för att åter få lite regn. I förra veckan, när hettan fortfarande regerade, drack vi vår sista flaska av denna underbara Colfòndo

Casa Belfi har sitt säte i San Polo di Piave någon mil från Treviso. Det drivs av enologen Maurizio Donadi tillsammans med vinentrepenören Albino Armani. Det finns ett intressant reportage om Casa Belfi på bloggen Billigt Vin. Läs det!!
Dom gör s k naturviner. Odlingsmetoderna är biodynamiska. Ingen klarning eller filtrering av vinet. Naturliga jästsvampar. Inget svavel tillsätts.


Vinet är till 100% gjort på druvan Glera. Druvorna pressades och skalen skiljdes bort direkt. Efter jäsningen har vinet fått vila i ca sex månader på ståltankar. En andra kolsyregivande jäsning ägde rum på buteljen. Vinet har varken klarnats eller filtreras och är därför lite "grumligt" d v s den naturliga jästfällningen finns kvar. 
Ingen risk för korkskador, då det är en gammal vanlig kapsyl som används. Ett ungt vin som ska drickas ungt!

Färgen har en liten immig, oklar ljusgul kulör med några svaga ljusgröna stråk.

Doften är frisk med ett tydligt inslag av citrus, gul/gröna äpplen och örter, men också små trevliga toner av gula stenfrukter, brödsmulor och mormors nysatta bröddeg.
I munnen är det den härliga friskheten och torrheten som direkt fångar vår uppmärksamhet. Visst är det ungt och visst ska det drickas ungt. Det är därmed ett vin som inte ska djupanalyseras, men vi slås av den fina äppel- och citrussmaken. De steniga mineralerna, de små nyanserna av aprikos och persika samt honungsmelon triggar igång vår lusta att hitta smakbeskrivningar. I eftersmaken kommer krusbär, rostat bröd och så en bitterljuv grapefrukt.
Törstsläckande, lättdrucket, friskt och underbart gott får vi bli vårt slutomdöme.
Betyg 4-

På SB är priset 129 kr, vilket vi tycker är ett riktigt bra pris för denna dryck. SB:s hemsida säger att vinet endast finns i Henån, Kista och Mariefred och då med endast en flaska på vardera stället. En flaska i saldot betyder ofta att det är slutsålt.
Lägg Colfòndo på minnet. Vinet återkommer säkert till våren och då gäller det att vara på tårna . Det tänker Vintankar vara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar