fredag 31 augusti 2018

2013 Roditis Unfiltered, Tatsis Winery

För dryga året sedan köpte jag ett antal viner från några olika grekiska vinproducenter. Det var genom den danska importören Oinofilia, som köpet gjordes. Det resulterade under 2017 i elva olika bloggposter:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
2011 Old Roots Xinomavro, Tsatsis
Economou Estate 1999 Sitia
2014 Orgion, Sclavos Winery
Retsina från Tetramythos
- 2015 Assyrtiko de Mylos, Hatzidakis
2015 Aidani, Hatzidakis

2013 Gi&Uranos (Earth&Sky) Thymiopoulos
- 2014 Metagitnion

Tisdagen 4 september besöker den danske importören Maria Tsalapati från Oinofilia Göteborg. Det blir en möjlighet att prova några av de grekiska vinerna hon importerar mellan kl 12 - 17 på Wine Mechanics. Givetvis kommer Vintankar att ta chansen att träffa henne och smaka de viner hon importerar.
Vi firar detta genom att öppna vår enda kvarvarande flaska.

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Ett vin gjort på den inhemska druvan Roditis, som är en rosafärgad druva som ger ett "vitt vin", men pressas den och får tillbringa en längre tid med skalen så blir vinet mer orangefärgat. Det är precis detta som Tatsis gjort.
Kvällens vin har fått tillbringa runt en månad med skalkontakt i öppna kärl.. Ett års mognad på ekfat har det också fått. Ofiltrerat och ingen tillsats av svavel.
Allt detta ger ett vin som är lite annorlunda och samtidigt väldigt gott.
Färgen går i en orange och nästan bärnstensfärgad ton. I en liten grumlig ton.

I doften kan vi känna lite kryddor (nejlika?), röd citrus (apelsin, mandarin), gula stenfrukter, granithällar, aningens torkad frukt och en tydlig ton av honung.

Smaken är frisk, torr, hyfsat tanninrik och full av charmig karaktär. En fin och bra syra ger tillsammans med det kryddiga grapefruktavslutet en törstsläckande karaktär. Mycket av det vi kände i doften går igen i gommen, men jag vill särskilt framhålla den komplexa kryddigheten, inslaget av röd citrus, torkade aprikoser och den läckra honungen.

Vi drack det här till rökta laxrullar fyllda med en färs på kolja. En perfekt kombo.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar