torsdag 27 december 2018

Champagne Marguet 1995,1996 och 1999

Vi inhandlade i slutet på sommaren en samling champagner med lite ålder från Franska Vinlistan. Det var årgångarna 1995,1996 och 1999 som såldes för 1935 kr. Ryktet säger att detta var de tre bästa årgångarna på 1990-talet.
Den första från 1995 skrev jag om i oktober.
Du kan läsa om det här.
Champagne Marguet grundades så sent som 2005. Det var en sammanslagning av det ursprungliga Champagne Marguet grundat 1875 och Bonnerave Frères från 1905.
Idag är det Benoit Marguet som står vid rodret. Vinmakare i femte generationen. Dom förfogar över 10 ha i Grand Cru-lägen: Ambonnay (7,3), Bouzy(0,7) samt Mailly. Runt 20% av skörden säljs till Krug. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år. Ett ekologiskt tänk har funnits länge, men sedan 2013 är hela verksamheten biodynamisk driven. Sedan 2010 plöjer hästarna Titan och Urban Marguets marker. Verksamheten bygger på dom tre pelarna:
- samspelet med naturen
- samarbetet med kollegor, vinmakare och odlare med samma grundsyn
- samsynen med Rudolf Steiner, "grundare" till den biodynamiska skolan.


Följande gäller för alla tre årgångarna: Dom är gjorda på 35% Pinot Noir från Ambonnay, 25% Pinot Noir från Bouzy och 40 % Chardonnay från Ambonnay. Degorgeringen ägde rum i juni 2014 och då gjordes en dosage på endast 2g per liter. En Extra Brut med andra ord. Idag jäser deras champagner på ekfat, men det här är tiden före Benoits ansvar, så den lära vara jäst och lagrad på stålfat.

1996 är den årgången på 90-talet som överlag gav väldigt bra viner i Champagne. Alla är eniga om att detta var en oerhört bra årgång. Det finns dom som hävdar att det är en av de bättre årgångarna överhuvudtaget och definitivt den bästa på 90-talet.
En lång torr och solig sommar gav druvor med mycket stor koncentration av både socker och syra.

En mycket piggare årgång än den från 1995, som vi drack tidigare i höst. Här finns en alertare syra och mer livaktig mousse. Visst är den mogen och känns helt på topp. Väldigt läcker helt enkelt. Mogen fallfrukt med bokna äpplen i såväl doft som smak. Aningens citrus, tropisk frukt och en hel del makadam och stendamm i doften.
I munnen är det förutom de bokna äpplena några nypor örter och kryddor tillsammans med citrus, mogna gula äpplen, gula stenfrukter, liten nötig ton och unset honung som vi känner. Avslutet har en liten bittrare ton som för tanken till grapefrukt.
En mogen champagne i ett strålande skick. Fantastisk god.
Betyg 4+

1999 var ett år med växlande väderförhållande särskilt under våren och försommaren. En stabiliseringen av vädret ägde rum under sensommaren, vilket gav väldigt bra skördeförhållanden.
Det hela resulterade i druvor av hög kvalitet.

Faktisk väl så bra som 1996, vilket överraskar oss något. Inte heller samma mognadstoner, men viss någon liten ton av bokna äpplen kan vi ana. Mycket frisk med en bra och alert syra. I doften gula äpplen, lite grusgång, mariekex, persika och någon ton av hasselnötter.
I gommen slås av den härliga friskheten, de mogna gula äpplena, citrusen och finstämda kryddigheten. I eftersmaken ett härligt inslag av  grapefrukt. Fast i 1999:an mer liknande blodgrape.
Gott!!
Betyg 4+

Summering
Väldigt trevligt med en låda bestående av champagne med lite ålder och att därmed kunna göra en jämförelse mellan årgångarna.
1995
Lite övermogen. Inte samma spänst i syran som de båda andra. Smakerna klingar av rätt snabbt.
1996
Helt på topp nu. Lever upp till de högt ställda förväntningar som en har på champagner från 1996. Detta är inget jag vill spara så mycket längre, så du som ligger på några 1996:or från Marguet får rådet att dricka upp dom under de närmaste åren.
1999
Överraskar med sin vitalitet och friskhet. Visst finns det mognadstoner, men känslan är att den kommer att klara sig i flera år till på den här höga nivån. Helt jämför med 1996.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar