lördag 8 december 2018

Vinbaren 28+.

Restaurangen 28+ är en av stjärnorna på den göteborgska kroghimlen. Vårt första besök gjorde vi redan 1985. Den var då mindre än ett år gammal och saknade stjärna i Guide Michelin, men för oss innebar besöket en gastronomisk upplevelse av stora mått. Stjärna och andra utmärkelser var ju bara en tidsfråga. Återvänt har vi gjort med jämna mellanrum.
Dom öppnade en vinbar, där en också kunde äta. Vi hade hört mycket gott om både utbudet av viner på glas och dom rätter som serveras där. I mitten av november var det dags för vårt första besök.

Vi startade kvällen med ett ostron och lite champagne, medan vi funderade på vad vi skulle välja från menyn. Nu har jag ju inte varit någon ostronfantast utan lite föraktfullt sagt att det är ungefär samma upplevelse som att gå ner till vår havsvik och ta en kallsup, men den här kvällen omvändes jag, Tack Stig och Anki för uppmuntran. Det här holländska ostronet var en stor smakupplevelse och ostronfantasternas skara har utökats.

Brut Tradition Hatté et Fils
I byn Verzenay hittar vi Bernard Hatté et Fils. I början på 1950-talet började dom sälja champagne under eget varumärke. Dessförinnan hade druvorna sålts till de stora champagnehusen. Tidigare i år skrev jag om deras Cuivée Benjamin. Det vi dricker i kväll är deras Brut, som är gjord på Pinot Noir (40%), Pinot Meunier (40%) och Chardonnay (20%). Oftast är det en blandning på två årgångar samt 15% så kallat reservvin.
Frisk doft med lite röda bär, citrus, skolkrita samt någon liten brödighet.
I munnen känner vi en frisk ton av lime, lite rödare citrus, smultron och jordgubbar, mineraler och mariekex. Stor och pigg syra gör vinet nästan törstsläckande.
Betyg 4


Blanc de blancs från Damien Hugot.
Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. 
Det vi dricker i kväll är hans Blanc de blancs dvs den är gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Den består av en blandning av två årgångar. Minns jag rätt så är det 70% från 2012 och resten från 2011.
Frisk i doften med tydliga inslag av gröna äpplen, lite citrustoner, mineraler som påminner om våta grusgångar men även gammaldags skolkrita, nybakat bröd och någon diffus kryddighet.
Härlig friskhet i munnen, men förvånansvärt lättdrucken. Smaken av gröna äpplen, diverse citrusfrukter, någon liten ton av päron, mineraler, mandelbeskvier samt lite aprikoser i avslutet.
Härlig syra, fin mousse och riktigt god.
Betyg 4+

Vi valde kvällens trerätters meny, där första rätten var en toast Skagen. Perfekt till vår champagne. Huvudrätt var oxfilé med rotfruktsstomp. Avslutningen var en läcker sorbet. Väldigt, väldigt gott! Höga förväntningar infriades med råge!

2015 Pinot Noir Bourgogne från Lignier-Michelot.
Den huvudsakliga verksamheten ligger i byn Moreys Saint Denise. Familjen har varit vinodlare i åtskilliga år, men först år 2000 började dom göra viner under eget namn.
Det här vinet är en blend på druvor från vingårdslägen i Bons Bâtons, Champs Perdrix och Les Hâtes. Hälften av klasarna avstjälkas. Den andra hälften görs det inte. Ungefär en tredje del av musten har fått mogna på nya ekfat, vilket gör att tonerna av ek är försvinnande små.

Jag blir ofta besviken då jag dricker Bourgogne, men den här flaskan är helt enkelt lysande. Det finns säkert både mer komplexa och elegantare bourgogner, men i den här finns det charm, lite egensinne och en tillgänglighet redan nu som vi uppskattar.
Här finns en fin kompott av röda bär, finstämda örter och kryddor, trevlig, alert och inbjudande syra. Charmiga och behagfulla tanniner. Hela sällskapet nickar belåtet redan efter första klunken
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar