måndag 26 augusti 2019

2013 Pithium, Dr von Basserman-Jordan

När högsommarvärme rådde och temperaturen höll sig runt 35 grader på dagarna och dryga 20 på nätterna är det behövligt med friskhet i vinerna. Vi hade en överbliven flaska efter vårt besök i Pfalz för några år sedan. Besöket hos Dr von Bassermann-Jordan resulterade i detta blogginlägg
Det här vinet är inte något som ska långlagras, så det är verkligen hög tid för korkdragning.
Ett spännande och lite annorlunda vin mot vad vi vanligtvis dricker. Det är i huvudsak gjort på druvorna Grauburgunder och Gewurtztraminer. Druvorna har handpressats och musten har tillsammans med skalen fått ligga på amforor av spansk lera i flera månader. Vinet har därefter fått tillbringa nästan två månader på sin jästfällning i ekfat innan vinet buteljerats.

En trevlig doft av aprikoser, nypon, apelsinskal, regnvåta stenar, lite florala toner och en del kryddor bl a svartpeppar och fänkål.
Ett vin med bra friskhet och som gjort för dessa heta och soliga dagar. När vi smakar dyker det ganska omgående upp en samling tropiska frukter, lite röda citrusfrukter, örter och kryddor. I den medellånga eftersmaken får vi blodgrape och steniga mineraler med aningens sälta. Törstsläckande!!

Vi är inte så bekanta med orangea viner. I vart fall är vår nyfikenhet väckt efter att ha druckit det här.
Betyg 4-
Dr Bassermann-Jordan finns representerade med fyra viner på SB, dock inte det här. Vi betalade 29 euro på plats, då vi köpte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar