måndag 12 augusti 2019

Carignan, Negre de Negres, Morgon, AN/2, Frappato



Ganska många viner har blivit förblivit obloggade. Många väl värda lite uppmärksamhet, så här ett försök att komma i kapp.

2017 Carignan, Domain Tour Boisée
Ett vin från Languedoc. Vinfältet ligger precis utanför Minervois och har därför fått ursprungsbeteckningen Couteaux de Peyriac. La Tour Boisée har tillhört samma familj i snart två hundra år. 91 ha ekocertifierade vinfält förfogar dom över.

Ett vin uteslutande gjort på druvan Carignan som vuxit på vinstockar som är drygt 50 år gamla. Vinet har fått tillbringa en kortare tid på cementtankar.

Hyfsat stor doft med tydlig varm solmogen frukt: björnbär,
mörka plommon, lite blåbär och några nävar örter (speciellt lagerblad).
Ett ungt och kraftigt vin som kräver en ordentlig köttbit. Den mörka frukten från doften återkommer i smaken liksom örterna. Bra syra och stadiga tanniner. Fin kryddighet och aningens kakao.
Betyg 3+
På SB kostar den 129 kr i beställningssortimentet.






2013 NegreDeNegres
Ett vin från Priorat och producenten Clos del Portal. Vid vår Priorat-resa på hösten 20217 träffade vi den genomsympatiske Alfredo Arribas. Du kan läsa om det mötet här.
Vinet är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.

Vår sista flaska av det här vinet och årgången 2013. Vinet är helt på topp. Blir nog inte så mycket bättre, men håller sig säkert flera år till på den här goda nivån.
En solvarm doft av såväl röda som lite mörkare bär som förstärks av en varm vind av örter från Medelhavet kan vi ta till oss.
I munnen är det ganska så mjukt och runt med en bra kropp. Den solvarma mörka frukten dominerar med blåa plommon, björnbär och några körsbär. Örtinslaget är påtagligt. Mjuka och väl avrundade tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är medellång och där tillstöter lite lakrits, steniga mineraler och unset vanilj
Ett vin vi alltid gillat. Nu när 2013 är slut så har vi turligt nog några 2015 kvar i källaren.
Betyg 4
Vinet är privatimporterat för runt 20 euro.



2013 MorgonVieilles Vignes, G. Descombes
Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. Georges tog över familjens verksamhet i slutet på 1980-talet och började omedelbart att ställa om till ett ekologiskt odlande. Idag är alla vingårdarna ekologiskt certifierade. Naturlig jäsning tillämpas. Vid buteljering används en minimal dos av svavel.
Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Jag har tidigare skrivit om Brouilly 2014 och om Régnié 2013. Nu dags för Morgon.
Så klart är det Gamay till hundra procent från gamla vinstockar i sektorerna Corcelette och Charmes. Det har tillbringat en kortare tid på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i juli 2014.

Ganska så komplex doft med visst djup. Startar med härliga röda bär i form av hallon och jordgubbar. Lite örter, aningens peppar, våt grusgång, rått kött och unset florala toner.
I munnen växer de röda bären fram på ett supertrevligt sätt. Vi noterar förutom de hallon och jordgubbar vi kände i doften även tranbär, lingon och några enstaka syrliga körsbär. Ren och fin frukt. Lite steniga mineraler, någon liten försiktig ört, aningens viol samt unset lakrits finns i eftersmaken. Bra syra och med en tydlig stramhet tolkar vi som att det här vinet nog kan utvecklas en del till.
Betyg 4
Den här flaskan är köpt i ett paket viner från  G. Descombes. Ungefär 185 kr per flaska, vilket måste betraktas som ett attraktivt pris.


2015 AN/2, Falanis, Anima Negra
Ett vin från Mallorca som vi drack på den trevliga spanska restaurangen Bocado i Göteborg. Magnum flaska!
Producenten Anima Negra håller till utanför byn Felanitx på den sydöstra delen av Mallorca. Deras första vin heter Anima Negra och /2 indikerar att detta är deras andra vin. Jag drack årgång 2010 för snart sex år sedan hos goda vänner. Mina tankar om det kan du läsa här.
Vinet är gjort på 65%  Callet och 20% är en blandning av manto negre och fogoneu samt 15% syrah. Musten har fått jäsa på rostfria ståltankar för att sedan lagras i 13 månader på ekfat 70% franska och 30% amerikanska. Av dessa är 1/3 nya och 2/3 1-3 år gamla.

I doften får vi lite läder och jord, men ganska omgående dyker en bärkompott upp på främst mörka bär men med inslag av lite rödare bär också. Finmalda örter och aningens torkade rosor. På det hela både trevligt och inbjudande.
I munnen är det frukten som tar kommandot direkt med läckra hallon, mörka körsbär och några björnbär. Här finns också gott om örter och kryddor. Lite lätt rostade fat, unset vanilj, lite stenmineraler och aningens kaffe och kakao kan vi också notera. Eftersmaken är normallång med mera mörk frukt, men också lite violer och mera kryddor. Bra syra och tydligt tanningrepp ger vinet en bra ryggrad och också matvänliga.
Betyg 4-
På SB kostar vinet 259 kr. Vi dricker det här gärna igen och roligt att kunna visa att på Mallis kan dom också göra bra viner. Så klart blir vite lite nyfikna på toppvinet.



2016 Frappato, Occhipinti
Arianna Occhipintis viner vet ni som följer bloggen att jag har en särskild förkärlek till. Högst på listan står hennes vin på druvan Frappato, som vid första klunken för flera år sedan ledde till en omedelbar kärlek.
Nu dags för den första flaskan från 2016.
Producenten Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.
Min favorit är utan tvekan Il Frappato. Det är gjort till 100% på druvan Frappato, därav namnet. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat. Åtskilliga blogginlägg har det blivit. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013 2014 och 2015

Visst är 2016 ung och visst tror jag den kommer att utvecklas en hel del, men redan nu är det ett läckert vin i all sin ungdom och sin synnerliga friskhet och slankhet.
I doften så klart en uppsjö röda bär, men också stendamm, grusgång, braskaminsaska, lite läder, en hel del rosor och krossad flintasten.
I munnen svalt, slankt, törstsläckande och särdeles friskt. Väldigt charmigt! De röda bären dominerar intrycken. Tranbär, hallon, körsbär, lingon. Lägg till lite örter och kryddor. Mineraler av sten och lava. Bra syra med stänk av röda citrusfrukter. Stadiga tanniner som gör sig påminda på ett behagfullt sätt i gommen.
Når inte (ännu) upp till euforin då jag drack årgång 2015 i våras, men väntar vi något år eller två så är vi nog där.
Betyg 4+
Min flaska köptes i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Minns jag rätt betalade jag runt 225 DKK














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar