söndag 25 december 2022

2018 La Chiusa Langhe Nebbiolo, Chionetti

Ett litet nebbiolosug infann sig för några dagar sedan. Bara att kika in i excel-arket och leta efter något som verkar trevligt. Vi landade i att det var dags att testa Chionettis sätt att uttrycka druva Nebbiolo.

Det kom ett mail i våras från Fanwine om en för mig icke känd producent Chionetti. Vinerna en kunde köpa lät spännande så vi hakade på. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Giuseppe Chionetti köpte 1912 en gård lämplig för vinodling i byn San Luigi i Dogliani och från den stunden har familjen Chionetti varit förknippad med druvan Dolcetto. Från början såldes druvorna till de större tillverkarna, men Quinto Chionetti barnbarn till Giuseppe började sälja vin under egen etikett. Quintos son Andrea utvecklade vingårdens potential och producerade tre cuvéer: San Luigi, Sorì Briccolero och Vigna la Costa. Verksamheten växte och framgångarna med vinerna blev allt större bl a med export till USA. 1988 omkom Andrea och dottern Elena i en bilolycka. Quinto som lämnat över mycket av ansvaret till Andrea får åter ta över ansvaret. 1999 lämnar hustrun Maria sitt arbete på bank och går in i vinverksamheten. 2013 får sonsonen Nicola ansvaret för verksamheten. Familjen Chionetti har sedan 2015 köpt tre olika vinfält i Barolo-området och gör därmed tre olika Barolo:  Parussi, Bussia Vigna Pianpolvere samt Roncaglie.

Totalt äger dom idag 14 ha och producerar runt 85 000 flaskor fördelade på tre Dolcetto, tre Barolo, en vardera av Barbera, Langhe Nebbiolo samt Riesling. Odlingsmetoderna är organisk-biologiska och för detta är dom certifierade.

Huvuddelen av druvorna kommer från Vinfälten SAN Luigi runt byn Dogliani och resten från vinfält i Monforte d´Alba. Druvorna avstjälkas och får jäsa på ståltankar.
Vinet har fått tillbringa dryga året på stora franska ekfat (icke rostade). Vinet är ofiltrerat. Dom gör runt 10 000 flaskor av det här vinet.

Färgen går i en lättare rubinröd nyans.
I doften hittar vi lite läder, en hel del röda bär, lite örter och aningens peppar. På sluttampen noterar vi rosor och violer.

I gommen är det friskt, hyfsat slankt med en viss stramhet. Röda bär i form av hallon,körsbär, jordgubbar och tranbär dominerar intrycken. Några små nypor av örter och kryddor skapar tillsammans med några florala toner  (rosor, violer) en trevlig palett i munhålan.
 Betyg 4-
Vi betalade strax under tvåhundringen inkl frakt och skatt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar