onsdag 28 december 2022

1980 Graham Vintage Port

Under 80- och 90-talet var portvin lite av en favorit hos oss. Priserna på Systembolaget var ofta helt OK, vilket gjorde att vi köpte på oss några flaskor. Smakpreferenserna förändrades och det blev i stort sett bara till jul som vi drack port. Jag kunde runt milleniumskiftet konstatera att de 35 flaskorna, som låg i källaren skulle förmodligen räcka livet ut. Jag hade då nyss fyllt 50 år. Inte en enda flaska har köpts på den här sidan om milleniumskiftet. Det är därmed det enda köpstopp jag lyckats genomföra.

W & J Graham’s grundades i Oporto (Portugals andra stad), år 1820, av dom två bröderna William och John Graham. Tillsammans med familjen Symington har de utvecklat Grahams till vad det är idag.
Grahams viner kommer huvudsakligen från de egna vingårdarna Quinta dos Malvedos nära Tua och Quinta das Lages i Rio Torto. Två andra vingårdar Quinta da Vila Velha och  Quinta de Vale Malhadas, som ägs av familjen Symmington bidrar också med en ansenlig mängd druvor.

Årgången 1980 har inte haft det allra bästa ryktet, men den har på senare år kommit att omvärderas. 
Decanter striver: An underrated vintage that produced approachable, easygoing wines for the medium term. Dow’s, Graham’s and Warre’s are very good.

Det infinner sig alltid ett ögonblick av anspänning när en kork ska dras ut från en flaska med hög ålder. Ja jag vet att jag borde ha en bladöppnare, men nu saknar jag det och då får en hederlig gammal korkskruv användas. Det gick ändå hyfsat. Visserligen delade korken på sig och visst blev det lite smulor, men inte värre att de gick att hantera. Vinet dekanteras och hälls över på karaff. Flaskan sköljes ren och portvinet återförs till originalflaskan. 

Jisses vad det här var gott. Moget med härlig friskhet och enastående komplexitet. En av de bättre, om inte det bästa, portvinet jag druckit på mången god dag.

En underbar doft med just det där vi förväntar oss av en Vintage Port. 
Lite läder och massor av mörka och röda bär möter vi omgående. Efterhand kompletteras doften med torkad frukt typ fikon och dadlar, nötter och aningens örter. 
Ytterst doftvänligt och nästan ingen alkoholton som tränger sig på.

I gommen är det ännu läckrare. Inte så tungt utan mer lättsamt. En stor och utvecklad smak möter oss omgående: söta,mörka körsbär, mosade jordgubbar, mogna björnbär, aningens svarta vinbär och gott om mogna, blåa plommon. Här finns också en del torkad frukt (fikon, dadlar), lite nötter, några örter och kryddor samt unset kanel. En fin syra ger det här portvinet en bra friskhet. Alldeles sammetslena tanniner. Lång och utdragen eftersmak med mera söt, mörk frukt, mörk choklad, nötter och torkad frukt. 
Alkoholen klickar in på 20% och visst kan vi ana den, men den blir aldrig eldig eller spritig. 
Sanslöst gott!! Kanske den bästa port jag druckit.
Betyg 5
1994 köpte jag den här flaskan på SB för 205 kr. Nu nästan 30 år senare får jag full valuta för dom slantarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar