onsdag 21 december 2022

Valpolicella Superiore: 2013 Ernesto Ruffo vs 2015 Roccolo Grassi

Regelverket säger att för att få kallas Superiore i Valpolicella ska alkoholhalten vara 12% eller högre samt att vinet ska ha lagrats minst ett år räknat från 1 januari året efter skörd. Det finns inga regler om torkade druvor, vilket betyder att det är fritt fram för de olika producenterna att endast använda fräscha druvor eller bara torkade druvor eller någon mix av dessa. Lagringstiden är visserligen minst ett år, men vissa producenter låter sin Superiore lagras på ekfat i flera år. Ni förstår då själva att det blir väldigt olika viner.

I kategorin Valpolicella Superiore ingår en mängd viner med väldigt olika egenskaper. I ena ändan av spektrat hittar vi mycket lätta, enkla och nästan lite ren-körsbärsjuice-aktiga viner och i den andra ändan mycket kraftiga och fruktdrivna viner.
Vi har de senaste veckorna druckit två Superiore, där den ena (Campogadis från Ernesto Ruffo) definitivt tillhör de mer kraftfulla varianterna. Roccolo Grassis Superiore ska nog räknas in bland de mer kraftfulla utan att vara i närheten av Campogadis kraftfullhet.


2015 Valpolicella  Roccolo Grassi. 
Detta är ett vin som vi köper år efter år. Sällan eller aldrig blir vi besvikna. Vi har besökt Roccolo Grassi ett flertal gånger. Det är alltid lika fascinerande att träffa syskonen Marco och Franceska Sartori. Senast var det en digital vinprovning. Du kan läsa om den här.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på länken för resp årtal:  2004200520072008, 1998,2010,2011 och 2011 på egen hand20132014 och 2015

Druvblandningen är Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) och Croatina (5%). Vinstockarna är runt 25 år gamla. Jordmånen är vulkanisk och vinfältet ligger på ca 180 m ö h. Roccolo Grassi gör sin Superiore på 50% torkade druvor(20 dagar) och 50% på druvor som pressats direkt efter skörd. Vinet har fått mogna i 20 månader på en blandning av större ekfat och franska barriquer innan det buteljerats. Slutligen brukar det få vila i ytterligare 10 månader på flaska innan Marco anser att det är moget för marknaden.

Ett alldeles underbart vin med en härlig friskhet. Det är just på väg att lämna det ungdomliga stadiet och dofter och smaker har börjat få det där underbara djupet.
I doften känner vi initialt en del läder och lite jord, men den mörka frukter tar snabbt över. Här finns också örter, kryddor och florala (rosor) toner. Vi får på sluttampen en påminnelse om vulkanjorden genom de krossade flintastenarna vi kan nosa oss till. En ljuvlig doft.
I gommen är det den mörka frukten som dominerar med mörka körsbär, skogshallon, björnbär, aningens svarta vinbär och något tranbär. En underbar friskhet kombinerad med elegans och kraft i smakerna. Små nätta och eleganta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är längre än medel och där får de mörka körsbären samsas med mörk choklad, körsbärskärnor och lyxig lakrits.
Helt enkelt ett underbart vin.
Betyg 4+
Vinet är dessvärre slutsålt på SB. Det kostade när det begav sig 358 kr.


2013 Campogadis Valpolicella Superiore, Ernesto Ruffo.
Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.
Jag skrev en artikel på Clubamarones hemsida om en provning i Stockholm med Leonardo Ruffo 2019.
Campogadis är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar som är 15-45 år gamla och belägna på ett vinfält som ligger 190 m ö h. Jordmånen är svart vulkanisk sten.
Så klart plockas druvorna för hand och får sedan torka i 8-20 dagar innan de avstjälkas och pressas. Torkningstiden varierar år från år. Jäsningen äger rum med skalkontakt under cirka 15 dagar. Det får sedan vila upp sig i nästan 24 månader på franska ekfat, där endast 30% är nya. Vinet får efter att det buteljerats ligga på flaskan i ytterligare ett par år innan det släpps ut på marknaden.

Detta är ett helt enastående vin. Jag har tidigare utnämnt detta till den bästa Superiore jag druckit. Det omdömet befästs med den här flaskan. 

Färgen går i en djup, mörk rubinröd nyans.
Doften börjar med lite läder och aningens jord, men det står inte långt på innan den mörka frukten dominerar intrycken. Stor och intensiv. Några mindre nypor örter och kryddor samt aningens hemkola noterar vi också En fantastisk doft. Helt ljuvlig att sitta och sniffa på.

I gommen är det en kraftfull och intensiv smak av mörk frukt som spelar huvudrollen. Här finns söta mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon, några skogshallon och aningens svarta vinbär. Precis som i doften finns här också lite kryddor främst vitpeppar och några små nypor av örter. Unset vanilj och hemkola samt några torkade frukter kan vi också känna. En fin syra ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där. Mjuka och stimulerande bjuder de ett litet försiktigt motstånd. Eftersmaken är formidabel med mera söta, mörka körsbär och mogna björnbär, någon torkad frukt, aningens sötlakrits, en finstämd ton av svartpeppar, bitterhet av högkvalitativ mörk choklad och körsbärskärnor.
En sann njutning är det att dricka det här vinet!!
Betyg 5-

På SB kostar årgång 2016 av det här vinet 589 kr. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar