onsdag 25 januari 2023

2016 Piemonte Albarossa Viotti

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava......". Under januari är det ett vin på druvan Albarossa. En druva jag aldrig smakat. 
Det kostar inget att vara medlem i finewines.se. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. 


Albarossa skapades som en klon av druvorna Nebbiolo och Barbera. Den togs fram på 30-talet av Giovanni Dalmasso. Åtminstone var Giovannis avsikt att korsa Barbera med Nebbiolo. Målsättningen var att kombinera Barberans fruktiga aromer som plommon, björnbär och blåbär med Nebbiolos blommighet, komplexitet och strävare tanniner. Slutresultatet blev enligt mig och många andra en succé. 2009 gjordes det en DNA-analys av druvan Albarossa som pekar på att korsningen gjorts med Barbera och Nebbiolo di Drunero även kallad Chatus. Alltså inte Nebbiolo som avsikten var från början. Flera vinmakare menar dock att en sådan miss är otänkbar och vidhåller att Giovanni lyckades. Det jag kan konstatera är att Giovanni alldeles oavsett har skapat en intressant druva som generellt ger viner med mer struktur och komplexitet än Barbera.

Vingården Viotti planterade sina druvor för 20 år sedan i Castel Rocchero, Asti, Piemonte. De första åren var resultatet av försöket riktigt dåligt och många andra vingårdar tog bort sin Albarossa. Viotti hängde dock i och 2011 kom belöningen. Sen dess har Viottis vinrankor levererat otroligt fin Albarossa. 
Druvorna skördas för hand. Alla druvor kommer från deras egna vingårdar. Jäsningen äger rum på stålfat. Musten pumpas sedan över på stora (25 hl) träfat, där det får mogna i ett år innan det buteljeras. Väl på flaska får det tillbringa ytterligare ett år i Viottis vinkällare innan det anses moget för marknaden

Initialt hittar vi lite tobak och jord, men rätt så snabbt är det en mörk frukt som tar över. Efterhand nås vi av grusgång, örter och rosor.
Ingen stor svulstig doft precis utan snarare åt det diskreta hållet.

I munnen är det mörk frukt som dominerar med blåa plommon, björnbär, blåbär, körsbär och hallon. Några små nypor örter och kryddor gör sig påminda efter att vinet fått tillbringa en stund i glasen. En lättsam trevlig syra skänker en fin friskhet åt vinet. Visst finns här en del tanniner som nafsar runt i munhålan, men på det hela upplever vi dom väldigt civiliserade. Eftersmaken ger oss mer körsbär, rosor och lite steniga mineraler.

Inget stort vin, men ändå riktigt trevligt. Känns inte som det kräver ytterligare lagring utan mer eller mindre helt klart för att konsumeras nu och ett par år framöver.
Betyg 4-
Köpt på SB för 201 kr, vilket måste anses som ett riktigt hyfsat pris. Jag dricker gärna det här igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar