torsdag 12 januari 2023

2019 Torso Orno Tre från Podere Marcampo

Jag kom i höstas över tre flaskor vin från importören Triplus Vinhandel. De två första flaskorna var från Azienda Agricola Bosco Agostino. Egentligen var det Baroloviner från 2020, men i och med att lagringstiden halverats, så har vinerna klassats  ner till Langhe Rosso. Båda två var riktigt bra och du hittar min hyllning här. Du kan även där läsa lite om producenten och hur de två vinerna kom till.

Det tredje vinet i den här serien är ett vin från Toscana och som fått namnet Torso Orno Tre. Här är producenten Podere Marcampo, vars historia tar sin början 1971 då Genuino del Duca och hustrun Ivana startar en restaurang "Il Vecchio Mulino" i byn Saline di Volterra. 2003 säljs restaurangen och dom köper egendomen Marcampo. Denna har sitt ursprung från 1700-talet, men har mer eller mindre varit övergiven sedan någon gång runt1950. Ett drygt renoveringsarbete drar igång och 2009 står gården klar. 

Vinfälten planterades 2005 och är belägna precis framför själva gårdsbyggnaden. Dom odlar i huvudsak: Vermentino, Sangiovese, Merlot, Pugnitello och Ciliegiolo på de 5 ha som vinfälten omfattar. Deras portfölj omfattar fem viner.
- Terrablu (100% Vermentino)
- Genuino ( Sangiovese(80%) och Merlot (20%)
- Marcampo (50/50 av Sangiovese och Merlot)
- Severus (100% Sangiovese)
- Giusto alle Balze (100% Merlot)

Det här vinet är gjort på Cabernet Sauvignon (30%), som köpts av en granne, Merlot (30%), Sangiovese (30%) samt Cilieglio (10%). 
Jäsningen har ägt rum ståltankar och vinet har sedan fått vila upp sig i endast 6 månader på franska barriquer innan det buteljerades.

Doften startar lite försiktigt med toner av jord, läder och blyertspenna, men efter en kort tid i glasen tar den mörkröda frukten över. Vi noterar även lite örter och kryddor, några mineraltoner av krossad sten samt unset torkade rosor.

I munnen är det friskt med en fin syra och väluppfostrade tanniner. Visst är det ett ungt vin, men ändå riktigt tillgängligt och inte minst väldigt gott. En hyfsat komplex fruktkompott inleder resan i gommen. Här finns syrliga körsbär, björnbär, svartavinbär, några hallon, blåa plommon samt några enstaka tranbär. Lagerblad, vitpeppar och lite andra kryddor gör sig påminda. I små finstämda portioner noterar vi mineraler av typen krossad sten och unset järn. En härlig eftersmak med en skön blandning av blåa plommon, björnbär och syrliga körsbär.
Javisst tusan är det här gott!!
Betyg 4
Detta vinet samt de två Langhe Rosso-vinerna som finns omnämnda i den här länken går att köpa via SB:s Privatimport.  Priset är det samma på alla tre dvs 287 kr. Du måste köpa 6 flaskor, men du kan blanda som du vill. Säljare är Triplus Vinhandel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar