Det har blivit lite av en tradition att under sommaren få gästa vännerna Stig och Anki i Hamburgsund. Ovädret Hans hade dragit förbi. Ju längre norrut i Bohuslän vi kom desto blåare blev himlen. Vinden hade mojnat och nästan upphört. Det blev en tur på havet och lite medhavd fika, som vi kunde njuta av på Gåsö.
Solen värmde riktigt skönt på kvällen och den inbjöd till att njuta av ett glas champagne och några underbara kammusslor utomhus.
2014 Pur Oger, Franck Bonville.
Franck Bonville är en producent jag kommit att uppskatta alltmer de senaste åren. Fantastiska champagner över hela linjen.
Jag har skrivit några blogginlägg om några av de cuvéer som dom producerar och lite om själva producenten. Den intresserade kan läsa här.
Den här champagnen är gjord på enbart chardonnaydruvor från 2014, som vuxit på två olika vinfält i byn Oger: Les Noyerots och Les Rumigny. Druvorna skördades och pressades 14 september 2014. I februari 2015 buteljerades 2400 flaskor, som sedan fick ligga på sin jästfällning fram till november 2020 då det degorgerades och fick en dosage på 5,83gr/liter.
Färgen går i en ljusare gyllengul ton, med massor av små fina bubblor som strävar upp mot ytan.
I doften är det gott om gröna äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter, krita, våta berghällar samt aningens nötter och en liten blommighet.
I munnen är det mycket friskt och nästan lite krispigt. En ung champagne som säkert kommer utvecklas på ett fint sätt de närmaste åren. Smakmässigt är det gott om gröna äpplen, citrus och toner av krita. Det finns i mindre omfattning men ändå tydligt, persika, gula plommon, någon aprikos, en viss brödighet, aningens blommor samt unset nötter.
Vi hade nog förväntat oss en viss krämighet, som vi gillade i årgång 2012. Kanske blir det så efter ytterligare något år i källaren.
Betyg 4+
Vi fick en superläcker pasta med sardeller. Strålande gott och till detta serverades ett vitt vin från Sicilien.
2020 Nerina Etna Bianco, Girolamo Russo.
Girolamu Russo är en av mina absoluta favoriter när det kommer till producenter av vin från Etnas sluttningar.
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 30.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör enligt hemsidan: två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.
Dom gör enligt hemsidan: två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.
Det har fått jäsa (spontant) på en blandning av äldre ekfat och ståltankar, där det också fått ligga till sig i sex månader innan det buteljerades.
Alldeles i början infinner sig en försiktig ton av läder i doften, men rätt omgående är det den mörka frukten som dominerar med tydliga inslag av örter, kryddor, krossad flintastenar och med en underliggande diskret ton av rök.
Färgen går i en halmgul nyans.
I doften hittar vi en del citrus, lite blommor, någon persika, örter och en hygglig dos rökiga mineraler.
I munnen känns det friskt med en härlig smak av citron och lime, lite mindre men ändå tydligt noterar vi gröna och gula äpplen. Gott om örter. Någon tropisk frukt liksom aningens florala toner kan vi också känna. Precis som i doften återkommer den rökiga tonen av mineraler. Främst i eftersmaken. Ett spännande vin med sina Etnatoner. Väldigt gott!
Betyg 4
Årgång 2020 är slutsåld, men 14/9 lanseras årgång 2022 på SB till priest 329 kr.
2016 San Lorenzo Etna Rosso, Girolamo Russo.
Dagens huvudrätt var lamm med primörer från S och A:s egna trädgård. Ett fantastiskt lamm och primörerna bara så goda. Vi fortsatte med vin från Girolamo Russo.
Det här vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese och en liten skvätt Nerello Cappucchio. Druvorna kommer från ett vinfält (Contrada) med namnet San Lorenzo nära den lilla staden Randazzo. Åldern på vinrankorna ligger mellan 70 och 100 år och vinfältet ligger ca 750-780 m ö h. Jäsningen sker med naturlig jäst. Vinet har fått vila upp sig i 18 månader på begagnade 2600-liter stora ekfat. Vi smakar och konstaterar direkt att detta är et fantastiskt vin. För varje liten sipp vi tar blir vi allt mer lyriska. Ett hyfsat slankt vin och visst har det en liten stramhet, ändå är det den ljuvliga frukten av såväl röda som lite mörka bär vi faller för: hallon, tranbär, körsbär, blåa plommon, något björnbär. Mmmm så gott! Efterhand dyker det upp lite örter och kryddor, rosor, steniga mineraler med unset av rökighet. Finfin syra och lättsamma tanniner skapar ett visst motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där återkommer bären och örterna, men också rosor och aningens viol.
Årgång 2016 är fantastisk nu!!
Ett av de bästa Etna Rosso-vin vi druckit.
Betyg 5-
Dessvärre springer priset iväg. 2016 kostade vinet 329 kr. 2020 var priset 429 och idag kostar årgång 2019 519 kr.
2012 Recioto från Le Bertarole.
Vi avslutade kvällen med en recioto som fått några år på nacken.
Le Bertarole är en producent, som vi besökt ett flertal gånger. Det är alltid samma glädje att träffa Marco och höra hans berättelse.
Vinet är gjort på 50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella och 5% vardera av Croatina och Dindarella. Druvorna har torkats runt tre månader. Vinet har legat på ståltankar i 14-15 månader.
Det doftar av mörka bär, torkad frukt, lite kakao samt aningens vanilj. Det här är ett sött vin, men syran ger friskhet så att sötman blir inte alls lika påtaglig som annars.
Söta mörka körsbär, mogna björnbär, torkad frukt, någon liten örtighet och lite mörk choklad blir vår sammanfattning av smakintrycken.
Betyg 4
275 kr kostar årgång 2017 på SB.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar