torsdag 17 augusti 2023

Vinprovning: Chianti, Rioja och Garnacha

Varje sommar besöker L och G oss. På schemat står bad och vinprovning. I år fick vi inställa badandet för första gången på bra många år, men vinprovning är inte väderberoende så den blev av. L och jag började prova vin tillsammans på det sena 1970-talet, då vi var arbetskamrater på Volvo LV, så några provningar har det blivit under åren.

Vi startade övningarna med ett glas champagne. Vilmart är, som trogna bloggläsare vet, en av mina absoluta favoriter. Du som vill veta lite mer om Vilmart och deras Cuvéer hittar detta via Den här länken
Grand Cellier, Vilmart & Cie. 
Grand Cellier är en av Vilmarts lite enklare champagner, men håller ändå fanan högt.

Den är gjord på Chardonnay (70%) och Pinot Noir (30%) som vuxit på vinstockar som har en genomsnittlig ålder på dryga 30 år. Den görs på tre olika årgångar med ungefär en tredjedel av vardera året. Jag tror den är gjord på årgångarna 2014,2015,2016 med tanke på att den degorgerades i februari 2020. Dosagen är 8g/liter. 
Den har tillbringat runt tio månader på stora ekfat s k foudres innan den tappades på flaska för en andra jäsning. 
Färgen går i en blek citrongul nyans med lite skira ljusgröna stråk.

I doften hittar vi gul-gröna äpplen, en del citrus, våta berghällar, krita, kaprifol, rostat bröd, någon örtkvist samt några gula stenfrukter.

I munnen känns det väldigt friskt med en rätt ordentlig och trevlig syra. Ännu ugnt, men ändå fullt njutbart. De gul/gröna äpplena och citrusen från doften återkommer omedelbart i gommen vid den första lilla klunken. Nu får de sällskap av gula plommon, persika, rostat bröd och några mariekex. I mindre omfattning, men ändå tydligt noterar vi en viss örtig ton, mineraler i form av krita och sten samt aningens blommor typ jasmin och kaprifol. I den medellånga eftersmaken dyker det upp aningens grapefrukt och unset honung. 
Gott!!
Betyg 4

Innan vi tar oss an huvudrätten provar vi tre flaskor vin mot varandra. Vi följer alltid samma mönster när vi träffas. Värden bidrar med två flaskor och gästen svarar för det tredje vinet. För mig blir det ett helt okänt vin medan för L och G är två av viner helt okända

2019 Chianti Classico, Bucciarelli. 
Familjen Bucciarelli har sedan slutet på 1800-talet ägt och brukat jorden på gården Antico Podere Casanova. Det startade med Gaetano, fortsatte med sonen Dino och sedan har det rullat på. Idag är det fadern Ezio och sonen Massimo som bär ansvaret. Totalt äger dom 20 ha varav vinodlingarna omfattar 7 ha. De övriga 13 ha är jordbruksmark. Vinodlingarna drivs enligt organisk-biologiska odlingsprinciper. Vingården är certifierad. Dom har även ett Agriturismo. Vinportföljen består av följande viner: Chianti Classico, Chianti Classico Riserva, ett IGT-vin Gandino (familjens stolthet) samt ett vitt och ett rosato.

Druvan är Sangiovese till 100 procent. 14-28 dagars maceration. 20-24 månader på stora fat s k botti.

Ett slankt vin med en viss stramhet.
Doften börjar med lite läder och jord, men rätt omgående dominerar körsbären. Vi noterar även en viss kryddighet och krossade stenar. Doften är kanske inte så stor, men ändå tydlig och inbjudande.

I gommen är det de syrliga körsbären som spelar huvudrollen, men här finns små fina portioner steniga mineraler, aningens balsamico och lite örter.
Ett inte så avancerat vin, mer gjort för att förgylla vardagen. 
Betyg 4-
Vi betalade i våras 225 kr till Fanwine



2010 Vina Tondonia Reserva.
Under mitten av 1800-talet åkte många franska vinproducenter till Rioja. De letade efter nya platser där det gick bra att odla druvor då vinlusen hade förstört stora delar av de franska vingårdarna. Don Rafael López de Heredia y Landeta studerade vinmakning och följde de franska producenterna till Rioja. 1877 lade han grunderna till vineriet som idag är det äldsta i Haro och ett av de tre äldsta i Rioja. 1913 planterades vingården Viña Tondonia. Företaget äger ytterligare tre vingårdar i Rioja Alta: Viña Cubillo, Viña Bosconia och Viña Zaconia. R López de Heredia har också ett eget tunnbinderi, och har sedan vineriets start enbart framställt vin som legat på fat av amerikansk vitek. Vinmakare är Mercedes López de Heredia, fjärde generationen i familjen.
Vinet är gjort på Tempranillo (70%), Garnacha (20%) samt resterande 10% på Mazuelo och Graziano. Det har legat sex år på ekfat med omtappning två gånger per år.

Färgen går i en mörkröd nyans med några tegelfärgade stråk.

Doften börjar med jord, läderoch tobak, men övergår ganska så snabbt till mörkröda, varma bär, som tillsammans med vanilj, dill och kryddor bildar ryggraden i doften.

I munnen känns det som ett moget vin med en varm mörkröd frukt, där körsbären är särskilt tydliga. En fin kryddighet tar sin plats. En hel del toner från fatlagringen noteras, men detta är inget som stör oss. Visst känns både vanilj och dill, men det är ju också lite utmärkande för rioja.
Betyg 4-
På SB är priset 191 kr



2019 Garnacha, Bodega Marañones.
Bodega Maranones grundades 2008 i ett samarbete mellan vinmakaren Fernando Garcia och vingårdsägaren Fernando Cornejo i ett område som kallas just Maranones. Egendomen omfattar idag 20 hektar och förutom vin växer även mandel- och olivträd på marken. Jorden brukas ekologiskt och fokus ligger på druvsorten garnacha från 30-70 år gamla vinstockar. Bodegan ligger i San Martín de Valdeiglesias, en underregion av Vinos de Madrid DO. 

Jordmånen består av kalkstens och sand. Det här vinet är gjort uteslutande på Grenache-druvor, där vinrankorna är 50 - 70 år gamla belägna i norrläge 750 - 850  meter över havet. Skörden sker för hand. Vinet spontanjäses i stora franska ekfat. Druvornas skaltrampas varsamt sönder med fötterna inför jäsningen, som sker med naturlig jäst. Vinet mognar efter jäsningen under 12 månader i använda franska ekfat. Vinet har inte genomgått stabilisering, klarning eller filtrering.

Färgen överraskar genom att gå i en ljusare rubinröd nyans.

I doften hittar vi en hel del röda bär av det mörkare slaget. Här finns gott om örter och kryddor, men även solvarm grusväg noteras. Aningens blommor.

I munnen är det förvånansvärt slankt och samtidigt ganska så mjukt med sommarvarma bär som drar åt jordgubbar, hallon , tranbär och lite körsbär. Ett rätt så stort inslag av örter och kryddor adderar karaktär till vinet. Trevlig syra och snälla tanniner. Eftersmaken är medellång och där det upp lite lakrits och unset rosor.
Betyg 4
Flaskan kostade 249 kr på SB. Nu är den slutsåld.



2015 Hohenmorgen Auslese, Dr von Bassermann-Jordan. 
Jag besökte 2016 Pfalz med några vinvänner. En helt fantastisk resa, som gav lite insyn i ett vinområde jag inte hade stor kunskap om. En av de producenter vi besökte var Dr. von Bassermann-Jordan, där vi också bjöds på en fantastisk provning under ledning av Sebastian Wandt. Du kan läsa om detta här.

Verksamheten har sitt ursprung i den lilla staden Deidesheim. Idag omfattar verksamheten 49 ha vinmarker fördelat på 20 olika lägen med bl a topplägena Hohenmorgen, Kirchenstuck och Jesuitgarten. Årsproduktionen är knappt 500 000 flaskor. Biologiska odlingsmetoder har blivit en naturlig del i arbetet och ett flertal viner är också blivit certifierade.

Ett av de vinerna vi fick smaka var den då mycket unga, men ändå läckra Hohenmorgen Auslese från 2015. Ett par flaskor fick följa med hem och nu är det dags för den sista.
Jäsningen sker spontant. 10% avdruvorna har fått jäsa på gamla ekfat medan 90% har fått jäsa på ståltankar.

En härlig friskhet noteras i såväl doft som smak. Päron, persika, lite citrus, persika, tropiska frukter och aningens honung i eftersmaken. Visst finns här en elgant och delikat sötma, men den fina syran och den låga alkoholen (7%) gör det här väldigt klunkvänligt. Och dessutom väldigt gott!
Betyg 4+






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar