fredag 22 december 2023

Etna viner: 2017 Feudo och 2020 Benanti

 Andra advent hade vi några goda vänner på besök. Vi har sedan några år tillbaks träffats någon av adventsöndagarna för att gemensamt klara av lite julstök. I år var temat julbak. S och M donade med kola, knäck och wienernougat, A&A fixade pepparkakor och mandelmusslor och vi själva gjorde saffrans kransar (Drottning Kristinas julbröd). 
När väl baket var avklarat bjöd vi på en kycklingrätt. Ur källaren hade jag plockat fram två Etnaviner.


2017 Feudo Etna Rosso, Girolamo Rosso.
Detta är lite av en favoritproducent när det kommer till Etna Rosso viner. 2012 drack jag den första flaskan av deras instegsvin à Rina (årgång 2008) och det var kärlek från första klunken. Jag har sedan dess i stort sett druckit varje årgång och alltid blivit lika hänförd. Det senast blogginläget är från 2019, där är det årgång 2017 som jag skriver om klicka på länken för att läsa.
Vi dricker den här kvällen Feudo, som är druvor från ett speciellt vinfält (contrada) på Etnas norra sluttning.

Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar  idag ägs och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. 
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 18 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att vinerna betraktas som Veganvin. Vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese. Ett mycket gott rosévin!!

Vinet (Feudo) är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.

Färgen går i en ljus rubinröd ton.

Doften börjar lite försiktigt med läder, tobak och jord för att rätt omgående låta de röda bären dominera. En liten mörkare ton finns där också. Det är gott om örter och kryddor och så de där typiska etna-markrörerna krossat grus och aningens knallpulver. En ton av violer dyker upp när tempen i glaset stiger.

I gommen har vinet en härlig friskhet och känns rätt så slankt, men ändå med en viss kraft. Mörka körsbär, hallon, tranbär och något lingon. Det finns gott om örter och kryddor liksom inslaget av mineraler, krossad flinta sten med en lätt rökighet och ett avslut av rosor och violer. En förträfflig syra och lite småbitande tanniner bjuder det där motståndet som vi uppskattar så mycket. 
Riktigt gott!
Betyg 4
Knappt 400 kr betalade vi på SB, när vi köpte det här vinet för något år sedan.

2020 Etna Rosso, Benanti.

Familjen Benanti har en lång tradition på Sicilien. Det går att spåra dom från 1736 och framåt. Ursprungligen en apotekarfamilj, som redan på det sena 1800-talet hade ägt vingårdar för produktion av vin för familjens egna bruk. 1988 tog Giuseppe Benanti över med målsättningen att producera kvalitetsviner. Till sin hjälp hyrde han in vinmakare från både Piemonte och Bourgogne. 1991 kom de första vinerna med egen etikett. 2007 utsågs han till "Winemaker of the year" av Gambero Rosso. Idag är det sönerna Antonio och Silvino som bär ansvaret under faderns överinseende. Från första början ägde dom endast vinfält runt Rovitello.

Idag omfattas egendomen av tre egna vingårdar på sammanlagt 20 hektar i Monte Serra som är sydöstligt belägna och man köper vin från ytterligare 10 hektar belägna mer i sydväst på långtidskontrakt som förnyas automatiskt vart 15 år såvida man inte säger upp kontraktet. Vinrankorna håller en genomsnittlig ålder på 20 år och vingårdslägena ligger 500 meter över havet. Produktionen ligger på 160 000 buteljer ett normalt år varav 70% går på export och 35% av detta går till USA

Druvblandningen är Nerello Mascalese (85%) och Nerello Capuccio (15%), som vuxit på sandiga- vulkanjordar belägna på sluttningar på en höjd av 450-900 meter över havet. Vinrankorna har en ålder på mellan 10 och 60 år.
Druvorna skördas för hand under oktober och  följs av en lätt pressning. Jäsningen sker på rostfria ståltankar med 20 dagars maceration. 80% av vinet lagras på ståltankar medan 20% har fått ligga på barriquer (225-liters) av fransk ek i cirka 8-10 månader. Endast naturlig jäst används.

 Här finns en doft av röda bär, örter, kryddor och krossat grus med en lätt rökig touch. Jag kallar detta för etnamineraler. En försiktig ton av rosor smyger runt i bakgrunden.

Ett slankt och riktigt gott vin med röda bär i form av jordgubbar, körsbär, tranbär och nypon. Örter och kryddor lämnar tydliga smakavtryck. En liten nätt rökighet från vulkanjorden kan även spåras i gommen. Tanninerna närvarar med att nafsa runt i munnhålan på ett behagfullt sätt. Syran skänker vinet en bra friskhet.
Vi gillar verkligen det här i grunden enkla vinet. På sommarkvällarna är det riktigt svalkande och på den här delen av året dricker vi det med förtjusning till både pizza och lättare pastarätter.
Betyg 4-
Just nu verkar det slutsålt så när som i Årjäng. Jag rekommenderar att hålla utkik efter det när nästa årgång kommer. Senaste årgången kostade strax under 200 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar