måndag 4 december 2023

2018 La Forêt, Chablis 1er Cru, Domaine Pinson

Domaine Pinson har länge tillhört mina favoritproducenter när det kommer till Chablis. Ofta har det varit deras Mont-de-Milieu
- årgång 2006 har jag skrivit om här och här
- årgång 2008 här och här
årgång 2010 här
årgång 2014 här.

La Forêt
Nu är det snart två år sedan vi drack årgång 2018. Riktigt bra då. Hur står den sig idag?

Producenten Domaine Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640-talet. Dom äger idag runt 14 ha vingårdar och producerar allt från enklare AOC-viner till mer komplexa viner från Premier Cru-lägen såsom Mont-de-Milieu, La Fôret, Montmains och inte minst Grand Cru-läget Les Clos.  
Idag är det Laurent och dottern Charlène Pinson som styr verksamheten. De använder inga kemiska bekämpningsmedel. Jorden plogas för att tvinga rötterna att söka sig långt ner i jorden.


Chablis Premier Cru La Forêt här har druvorna kommit från vinfält som ligger på västra sidan om floden Serein. Vingården La Forêt är en av tre vingårdar i den större (118 hektar) paraply-vingården Montmains. Pinsons del av av La Fôret sluttar i sydligöstlig riktning vilket innebär att de åtnjuter extra morgonsol och därmed mognar något bättre än de delar av vingården som har annan riktning och blir sedermera något kraftfullare än de från mindre fördelaktig exponering. Jordmånen är Kimmeridgian limestone med ett väldigt tunt ytskikt av grusig jord vilket ger en knivskarp mineralitet och syra i vinet. Vinstockarna är i genomsnitt 60 år gamla (planterade 1955). I sin La Fôret så använder Pinson endast det naturliga jästen som finns inneboende i vingården och vinet har lagrats i åtta månader på tre till fyra år gamla ekfat.
Källa: Importören Tryffelsvinets hemsida.


Jag tycker inte det hänt så särdeles mycket på de två år som gått sedan vi senast drack den här. Ung då och fortfarande hyfsat ung. Med detta sagt tycker jag att den är väldigt tillgänglig och dricks riktigt bra just nu.

Nu liksom då hittar vi en hel del gröna äpplen och citrus i såväl doft som smak. I doften fins en del gula stenfrukter, krita, krossad sten samt en finstämd blommighet.

I munnen är den mycket friskt med en fin krispighet. Förutom de ovan nämnda gröna äpplena och citrusen vill jag särskilt nämna persika, gula plommon och aprikoser. Vinet har en ordentlig och härlig syra, som skänker friskhet, krispighet och är mycket behaglig. I den medellånga eftersmaken noterar vi en viss floral ton samt en del krita och steniga mineraler. Äpplena känns nu mer gula än gröna. 

Ett mycket gott vin! 
Betyg 4
Den här flaskan köptes på hösten 2021 för 359 kr. Priset på SB har dragit iväg så att årgång 2020 kostar 499 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar