lördag 4 januari 2025

Nyårsviner: Champagne och Amarone Riserva. Elodie D och Zenato.

Det har varit ett litet annorlunda Jul- och Nyårsfirande för oss i och med att hustrun fick lunginflammation lagom till Jul. Pencillinet verkade snabbt, så återhämtningen har gott förvånansvärt snabbt. Vi har har tagit det lugnt och varit mycket för oss själva. På Nyår blev det hummer samt Västerbottensost toppad med löjrom. Ett glas champagne blev det också samt en avslutning med någon hårdost samt ett glas amarone. Ni förstår att det inte gått någon större nöd på oss, men just när diagnosen kommer och penicillinet behövs ta intravenöst så blir det en påminnelse om att mycket kan förändras snabbt samt att en ska vara tacksam för en fantastisk vård.



Blanc de Blancs från Elodie D.
Det här är en champagne som jag upptäckte för några år sedan och blev mycket förtjust i. Även några andra av hennes cuvéer har imponerat på oss. Det blev ett blogginlägg för snart fem år sedan. Mina tankar från dert tillfället kan du läsa här liksom om här om hennes Cuvée Pierre.

Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen  Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers  med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.

Åtta obrutna generationer senare var det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC).

Den här champagnen är gjord helt och hållet på druvan Chardonnay. Basårgången är från 2013 och så finns det runt 20% reservvin från 2012. Reservvinet har lagrats i åtta månader på ett stort ekfat.
Det har fått ligga runt sju år på sin jästfällning innan den degorgerades och gavs en dosage på 7g per liter.

En mycket pigg och frisk champagne och som dricks alldeles förträffligt just nu.

Här finns en frisk doft som domineras av grön/gula äpplen, mogna päron, gula stenfrukter samt nygrusad trädgårdsgång.

I munnen är det friskt med en bra syra. Mycket från doften går igen i smakerna såsom grön/gula äpplen, mogna päron, lite citrus, persika och aprikoser, men här finns också mariekex, nötter, steniga mineraler, aningens krita och fläderblommor sant unset honung.

En riktigt hygglig champagne. Riktigt stor blir den aldrig, men kan säkert utvecklas en del de närmaste 2-3 åren. 
Betyg 4
Köpt i SB:s beställningssortiment och den kostade då 389 kr, vilket måste anses som ett anständigt pris för en så här bra champagne.


2009 Amarone Riserva från Zenato.
Den här flaskan inköpte jag 2016, då jag hade ambitionen (vilken jag uppfyllde) att ha druckit samtliga av de Amarone (52 st) som Henrik Ungerth har i boken "Mina Favoriter". En bok jag recenserade 2012. Den intresserade kan läsa recensionen här.

Zenato är en av de större producenterna med sina ca 2 miljoner flaskor, varav amarone utgör ca 10 procent. Det hela började 1960, då Sergio Zenato byggde vidare på familjetraditionen och grundade vingården Zenato vid San Benedetto di Lugana vid Gardasjöns sydostligaste hörn. I Valpolicella äger man 30 ha i Sant Ambrogio samt köper druvor från San Pietro in Cariano, Fumane och Illasi.
I Zenatos portfölj finns två amaronevarianter, ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner. Dom producerar dessutom DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana. 

Zenatos "vanliga" amarone har jag druckit ett flertal årgångar av bl a dessa  201020112012 och 2014
Deras Riserva har jag endast druckit en gång(2016) och det var samma årgång, som den vi dricker i kväll

Den här amaronen görs endast de år då druvorna håller tillräckligt hög kvalitet. Druvblandningen är Corvina (80%), Rondinella (10%) och Oseleta (10%). Druvorna har vuxit på vingården Costalunga i Sant Ambrogio.
Druvorna får ligga och torka i närmare 4 månader innan de vinifieras. Vinet får sedan ligga till sig i nästan fyra år på 75 hl stora fat av Slavonsk ek.


Ett enastående vin med ordentligt tryck i frukten. Kraftigt och stort djup, men samtidigt väldigt balanserat.

En stor doft av mörk frukt sprider sig i rummet direkt efter korkdragning. Vi noterar även toner av läder, några små nypor örter och kryddor. En del kakao och aningens torkad frukt

Vi tar en första liten klunk och gommen fylls av en ljuvlig mörk frukt bestående av söta, mörka körsbär, mogna björnbär, några hallon och en del blåa plommon. Mums!
Här finns också några små nypor av örter och kryddor. Lite torkad frukt typ katrinplommon, fikon och dadlar. Russinen lyser med sin frånvaro. Alltjämt en trevlig syra och tanninerna har rundats av och vi upplever dom som sammetslena.
På detta ett slut med en riktigt lång eftersmak. De söta, mörka körsbären återkommer. Nu tillsammans med mörk bitterljuv choklad, några droppar espresso samt körsbärskärnor. Lite sötlakrits kan vi också sätta upp på pluskontot. En liten vitpepparton nås vi av precis i avslutet.

Ett helt fantastiskt vin. Jag vill påstå att det är ett vin helt på topp. Jag tror inte det kommer utvecklas så mycket mer, men å andra sidan tror jag det håller sig i det här skicket i flera år till. Du som har några flaskor behöver inte ha bråttom.
Betyg 5-.
Minns jag rätt så betalde jag strax under 600 kr vid köp från en dansk vinhandlare någon gång under 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar