Jag är ju född i Göteborg med en pappa uppvuxen fem mil norr om Göteborg och en mamma född och uppvuxen fem mil söder om Göteborg. Det är på hennes föräldrahem som vi för snart 40 år sedan byggde vårt hus. Fisk och skaldjur har alltid varit lite av favoritmaten. Vi fick nästan detta med modersmjölken, då min morfar var s k hemmafiskare och mina föräldrar gärna la både nät och hummertinor när möjligheten gavs. Ett par gånger i veckan serverades diverse olika fiskrätter. Helstekt rödspotta och kokt torsk med skirat smör var favoriträtterna. Dessa var också på 50- och 60-talet mycket billiga att köpa.
Men aldrig serverades det lutfisk till jularna eller vid något annat tillfälle för den delen heller. Hustrun däremot är uppvuxen med lutfisk som en del i sin jultradition. Våra vänner S och M har ett liknande förhållande till lutfisk, så några dagar in på det nya året brukar vi träffas. Kvinnorna tillagar lutfisk medan vi män lagar en fiskgratäng. Just den här dagen inföll igår.
Jag valde ett enkelt soave vin, där de milda och kanske lite försiktiga smakerna vet sin plats och låter fiskrätten få spela den huvudroll den förtjänar.
Produktionen ligger på cirka 40 000 flaskor fördelade på fyra torra vita viner samt en liten produktion av husets desertvin och en Spumante. De flesta av deras viner dyker då och då upp på Systembolaget. I skrivande stund är det endast Montesei som finns tillgängligt på SB, men endast några enstaka flaskor i 20-talet butiker.
Jag har tidigare skrivet om deras prestigevin I Rasoli (årgång 2019) och Rocco del Durlo (årgång 2018).
Vinet vi dricker ikväll är deras instegsvin, som precis som alla deras andra viner uteslutande är gjord på druvan Garganega, som vuxit på vinstockar med en ålder upp till 80 år.
Druvorna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen äger rum på ståltankar och varar i cirka 15 dagar. Vinet får sedan ligga på jästffällningen runt 4 månader innan det buteljeras. Ytterligare en månads lagring på butelj innan det släpps ut på marknaden.
Färgen går i en blek halmgul nyans.
I doften känner vi gröna äpplen, lite citrus, någon gul stenfrukt, vita sommarblommor samt en tydlig och inbjudande ton av grusade trädgårdsgångar.Vi tar en klunk och njuter av den härliga friskheten i det här unga Soavevinet. Mycket av det vi kände i doften kommer tillbaka i gommen: gröna äpplen, aningens citrus, persika, aprikoser, en liten lätt blommighet och inte minst den steniga mineraliteten. Lättsamt och lättdrucket med en trevlig syra. Medellång eftersmak med mera gröna äpplen och citrus. I avslutet en läcker mineralsälta.
Ett enkelt och gott vin. Lättsamt och nästan klunkbart, men ändå med en bra karaktär.
Betyg 4-
Jag köpte den här flaskan i höstas på SB. 148 kr känns som ett riktigt bra pris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar