torsdag 13 februari 2020

2018 Roccolo del Durlo, Le Battistelle

Soave-viner är något som vi gillar. Våra favoritviner har vi hittat hos systrarna Suavia. Det har blivit åtskilliga årgångar av Monte Corbonare, Massifitti och Le Rive. Vi var också med om en oförglömlig provning vid Garda-sjön för ett par år sedan. Du kan läsa om den här.
I mitt Soave-flöde har det dykt upp en ny producent Le Battistelle. Häromveckan gavs det en möjlighet att få prova deras toppvin. En chans som vi så klart tog.
Vi hittar Le Battistelle runt den lilla byn Brognoligo i hjärtat av Soave. Druvor har familjen odlat sedan det sena 1800-talet, men 2002 beslutade sig ägarna Gelmino och Cristina Dal Bosco att inte längre sälja druvorna till det lokala kooperativet utan att istället göra vin under egen etikett. Dom äger 9 ha som är fördelade på många små vinfält på kullarna runt Brognoligo. Dom producerar runt 40 000 flaskor fördelade på tre torra vita viner samt en liten produktion av husets desertvin. Samtliga tre torra viner finns tillgängliga via Systembolaget.

Detta vin rankas som deras toppvin. Druvan är Garganega, som vuxit på en mycket brant sluttning och svåråtkomligt vinfält. Jordmånen är vulkanjord. Vinrankorna är mycket gamla. Några är över hundra år.
Druvorna plockas när de är riktigt mogna. Avstjälkas. Macerationen med skalkontakt varar i cirka 48 timmar. Jäsningen äger rum på ståltankar och varar i knappt en månad. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning i nästan åtta månader innan det buteljeras.

Färgen går i en halmgul nyans med några skira ljusgröna stråk här och var.
I doften känner vi sommarblommor, gula stenfrukter, lite citrus, stendamm, träaska och grusgång samt en ytterst försiktig ton av honung. En trevlig, frisk och ganska så komplex doft.
I munnen är det friskt och ganska så fylligt med en nästan liten krämig struktur. Här finns gula äpplen, lite citrus men framförallt  rejält med gula stenfrukter såsom aprikoser, plommon, persika, nektariner. En finstämd lite örtig ton spär på komplexiteten. Här finns gott om mineraler som är både grusiga och lite vulkanaktiga. En stor och härlig syra skapar tillsammans med frukten och de andra smakerna en balans i vinet som är fantastisk. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer de gula stenfrukterna och mineraliteten med en liten touch av honung. En läcker liten sälta i avslutet.

Frukten, mineralerna och syran i harmoni och totalbalans. Ja, då blir det så här gott. Återigen imponerar ett Soave-vin på oss.
Betyg 4
På SB kostar det 235 kr. Detta måste anses som ett bra pris, då du här får mycket vin för dina slantar.
Just nu står det tillfälligt slut på SB:s hemsida, men det har sagts mig att vinet kommer åter om någon eller några veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar