onsdag 26 februari 2020

Premier Cuvée, Bruno Paillard vs 2008Vintage/ Millésime, Palmer & Co

Dottern var på en snabbvisit på väg från Karlstad till Bryssel. Vi hade hummerskal i frysen, så vi gjorde en fond på detta. Vi tog även fram en hummer för att göra soppan lite matigare. Så klart dricker vi champagne till en rätt som denna.
Bruno Paillard kommer från en familj med ett långt förflutet i Champagne. I ett par hundra år har familjen odlat och mäklat druvor till dom stora husen. I början på 1980-talet började Bruno själv att intressera sig för tillverkning av Champagne. 1994 köpte han sin första vingård på 3 ha klassad som Grand Cru i Oger. Idag äger Bruno Paillard 32 ha varav 12 är klassat som Grand Cru. Till sin hjälp har han dottern Alice, som framförallt byggt upp deras export. Dit går ungefär 75 % av det dom producerar. De egna vinmarkerna räcker till drygt hälften av de druvor dom behöver. Resten köps från kontrakterade odlare från 30 olika byar, som dom haft ett långvarigt samarbete med.

Première Cuvée är BP:s flaggskepp. Den är gjord på druvorna Chardonnay (33%), Pinot Noir (45%) och Pinot Meunier (22%). Druvorna kommer från lite drygt 30 olika grand Cru lägen. Ungefär hälften utgör s k reservvin, vilket betyder att hälften av vinet kommer från gamla årgångar. I det här fallet från 25 olika år, där det äldsta är från 1985. Lite mer än tre år har vinet legat på sin jästfällning. Vår flaska degorgerades i september 2012.
I doften hittar vi gula, mogna äpplen som fått en liten boken touch. Lit mandlar, en viss brödighet och hyfsat stort inslag av mineraler. De senare får oss tänka på snäckskal och nygrusad trädgårdsgång.
I munnen återkommer de mogna och lätt bokna äpplena. Aningens citrus, lite mer gula stenfrukter, lite steniga mineraler och mariekex. Hyfsat lång eftersmak men här är det röd citrus vi tycker oss känna, lite persika och nektariner, unset honung och en blodgrapes-bitterhet i själv avslutet. Fortfarande en livaktig syra, men lite på retur mot hur jag minns den för fyra/fem år sedan. Den här blir nog inte så mycket bättre än så här! Och visst räcker det långt!!
Betyg 4
Köpt en gång i tiden för 345 kr. Just nu verkar det inte finnas några champagner från Bruno Paillard på SB.


2008 Vintage/Millésime, Palmer & Co.
Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Brut Millésime har blivit lite av Vintankars favorit av Palmer&Co  olika champagner. Genom att klicka på resp årtal kan du läsa vad vi tyckt om resp år: 199620002002, 2005 och 2008.
Till Brut Millésime 2008 har det använts 50% vardera av Chardonnay och Pinot Noir.
Den har legat drygt sex år på sin jästfällning innan den degorgerades.
En väldigt god champagne, som börjat sin bana att lämna det purunga bakom sig. Dock har några direkta mognadstoner inte börjat infinna sig. Friskheten är fortfarande dess signum
I doften dominerar gul/gröna äpplen och citrus förstärkta med snäckskal, skolkrita och stendamm. Bakom ligger lite mandlar, mariekex, och gula stenfrukter.
I munnen är det gröna äpplen, citrus (lime, mandariner) och steniga mineraler som till en början tar kommandot. I takt med att temperaturen stiger i glasen tillkommer lite nötter, mariekex, brioche och inte minst gula stenfrukter (plommon, persika, aprikos). Syran är stor och angenäm. I eftersmaken får citrusen alltmer röda toner (clementiner, blodapelsin, blodgrape). Någon tropisk frukt tillkommer liksom unset honung. Det här är riktigt gott!!
Betyg 4+
Vi köpte den här flaskan 2017 på SB för 330 kr. Nu är det årgång 2013 som gäller och priset är 379 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar