torsdag 27 februari 2020

Amarone 2011. Del 7. Monte Santoccio

Dags för ännu en del i vårt projekt Amarone 2011, där vi tar reda på statusen för just det året. Turen har nu kommit till att testa Monte Santoccio. Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Brigaldara
Il Fornetto
Inferi från Brunelli
Massimago
Pieropan
Zenato

Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Monte Santoccio är en av dessa små och genomsympatiska amaroneproducenter, som vi kommit att ta till våra hjärtan. Vingården är på ca 4 ha och vinrankorna växer bokstavligen in i vardagsrummet. Den är belägen i utkanten av Fumane på 450 m höjd över havet. Årsproduktionen är på ca 25 000 fl. Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli.Vi besökte Monte Santoccio för några år sedan på en av våra resor med Club Amarone. Det blev en provning utöver det vanliga och jag lovar att alla som var med då aldrig kommer glömma den eftermiddagen. Du kan läsa om den här.

Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna 200820102011 och 2012.

Här finns en härlig mörk frukt främst söta mörka körsbär, som har tydliga mognadstoner, men även björnbär, blåa plommon och mörka skogsbär noteras. Den torkade frukten finns på plats (främst fikon och dadlar, men russinen känns lite tydligare än tidigare). Några nypor örter och kryddor noteras och är idag något mer markerade än i somras. Bra friskhet och snälla men tydliga tanniner. Eftersmaken är ljuvlig med mera söta mörka körsbär, även kryddorna och den torkade frukten tar stor plats. Just i eftersmaken tillkommer det mörk choklad, några droppar espresso och aningens körsbärskärnor.
Riktigt gott!!

Årgång 2011 är helt på topp just nu. Jag har druckit ett par flaskor det senaste året och varje gång hyllat den. Vi drack den här flaskan under två kvällar under förra veckan och tyckte att dag två började den ljuvliga frukten kännas lite på retur. Detta kan möjligen vara ett tecken på att den börjar närma sig sin peak. Så mycket mer utveckling tror jag inte på, men å andra sidan räcker det väldigt långt i det skick den är nu. Säkert håller den sig där i ett par år till, så ingen brådska för den som ligger på ett par flaskor.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar