onsdag 5 februari 2020

2010 Offerus, Saint-Joseph, J.L. Chave Selection

Under den gångna helgen har vi njutit av ett vin från norra Rhone-dalen. Inte så ofta nuförtiden som vi dricker vin därifrån. Efter det här vinet så ställer vi oss frågan "Varför då, då??" Det har var ju bra. Riktigt gott!!
Producenten har anor som vinmakare som går tillbaks till 1400-talet. Vi talar om 16:e generationens vinmakare. Alla förstfödda pojkar i den här familjen får namnet Jean-Louis. Deras Domaine-viner kommer från egna vingårdar på Hermitageberget eller i Saint Joseph. Deras Selection-viner kommer från verksamheten som Négociant, etablerad i liten skala 1995.

Kvällens vin är ett Selection-vin. Uteslutande gjort på druvan Syrah. Druvorna kommer inte från de eget-ägda vinfälten utan ifrån grannar och goda vänner som är bättre på att odla druvor än att göra eget vin. Druvorna avstjälkas, pressas och jäses i cementtankar. Efter macerationen fylls vinet över på gamla franska ekfat, där det får vila upp sig i cirka 14 månader innan det buteljeras.

Färgen går i en fin röd-blå ton med lite tegelröda nyanser här och var.

I doften känner vi mörka bär, charkuterier, rått kött och ett tydligt inslag av peppar.

I munnen startar det med mogna, mörka bär (björnbär, blåbär, svarta vinbär). Efterhand känner vi en del örter, järnhaltiga mineraler, blodigt kött, lite kryddor och någon ton av sötlakrits. Tanninerna har rundats av rejält sedan jag senast drack det här vinet. Visst finns dom där och smånafsar i munhålan på ett förföriskt sett, men inte allt för närgångna. Syran är kanske något nedtonad jämfört med senast(2015), men ändå tillräcklig för att ge vinet en bra friskhet. Eftersmaken är riktigt lång.

Betyg 4

Ett vin helt på topp. Tveksamt om det kommer bli så mycket bättre, däremot håller det säkert den här nivån i flera år till. Jag köpte det här vinet 2013 och betalade knappt tvåhundra kronor. Det imponerade inte på mig från början, men det har verkligen varit värt att vänta på. Detta är sista flaskan av just det här vinet, så vi slutar på topp.r

y
nn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar