måndag 28 december 2015

Franskt, Spanskt och Italienskt

Brodern med svägerska har kommittill Västkusten för att fira jul. Vi hade som vanligt maten beredd och några flaskor upplockade ur källaren.
2010 Offerus, J.L. Chave Selection.
Producenten har anor som vinmakare som går tillbaks till 1400-talet. Vi talar om 16:e generationens vinproducent. Alla förstfödda pojkar i den här familjen får namnet Jean-Louis.


Syrah till 100%, som fått tillbringa runt 14 månader på gamla franska ekfat.
Färgen har en röd-blå ton med lite mörkvioletta stråk.
Doften är diskret, men ändå tydlig och bär tydliga drag av mörka bär bl a sv vinbär och skogsbär. En markant ton av svart peppar och även blod och lite rått kött tycker vi oss spåra.
Vinet är betydligt mer generöst idag än vad det var för ett år sedan. Detta märks i såväl doft som smak.

I munnen är det mörka bär, peppar, en finstämd örtsamling och järnhaltiga mineraler som har kommandot. Frukten har fortfarande lite ungdomliga toner och det är nog den vitala syrans förtjänst. Tanninerna vet att ta för sig, dock på ett mer väluppfostrat sätt idag. I den medellånga eftersmaken övergår bären till en rödare tonart. Lite fin lakrits precis på sluttampen. Visst har vinet tagit ett par steg uppåt i hierarkin. Riktigt stort lär det väl aldrig bli, men är ändå ett riktigt hyfsat matvin.
Betyg 4-

2007 Crianza, Condado de Haza.
Det här vinet kommer från Ribera Del Duero. Området ligger på en högplatå i norra Spanien, inte så långt ifrån Rioja.
Vinet är gjort på 100% Tempranillo och har legat ca 18 månader på amerikanska ekfat.
Jag drack en flaska för fyra år sedan och tyckte då så här. Två år senare skrev jag så här om vinet.
Näst sista flaskan den här kvällen.
Färgen är mörkröd med några bruna nyanser här och var.
Att det är Rioja råder det ingen tvekan om. Här finns det dill och vanilj, men kombinerat på ett förvånansvärt elegant sätt. I doften finns även mogen, mörk frukt, en del cederträ, läder och kryddor.


I gommen är det mjukt och runt med alldeles lena tanniner. Vinet har fått en mogen karaktär, dock inte övermogen. Körsbär, mörka bär, blåa plommon balanseras bra av kryddor/örter. En tydlig och klar ton av vanilj finns i främst eftersmaken, som är hyfsat lång.
Uppfattningen om vinet går isär en del. Hustrun gillar det skarpt. Själv tycker jag det är lite väl snällt och alltför inställsamt och utan det där som triggar igång mig.
Betyg 3+

2011 Barbera "Bandita", Cascina Tavijn
Nadia Verrua från den lilla producenten Cascia Tavijn besökte för två år sedan Ängelholm. Vår son bodde då där, så vad var mer lämpligt än att besöka honom. Det blev också ett oförglömligt möte med en mycket sympatisk vinmakare och hennes tre viner. Du kan läsa om besöket här.

Deras Barbera i version 2011 föll inte det stora konsortiet i smaken, så de beslöt att vinet inte fick vara en Barbera d´Asti. Cascia Tavijn tog humorn till hjälp och tog fram en ny etikett och döpte om vinet till Bandita.

Det här är en Barbera i en liten egen stil. Lättdrucken, charmig och just det väldigt god.



Såväl doft som smak domineras av körsbär, men även en del andra mörka bär såsom sv vinbär och björnbär finns med i den läckra bärkompotten. Lite örter samt en del kryddor och mineraler förgyller smakintrycken. Syran är fortfarande alert. Tanninerna finns där men är rejält avrundade.
Riktigt god idag, men ytterligare utveckling ställer jag mig tveksam till. Det här var min sista 2011:a, dock har jag några flaskor från de senaste två årgångarna i källaren.

Betyg 4



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar