2014 Valpolicella Classico.
Vi börjar med det enklaste vinet. "Semplice ma non banale" gäller verkligen här.
Vinet är gjort på druvorna Corvina 50%, Corvinone 20%, Rondinella 20% samt 10% andra tillåtna druvor.
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Det har endast legat en kort tid på stålfat.
I den friska doften hittar vi gott om körsbär, men även lite andra röda bär samt några stänk av örter.
I munnen är det friskheten vi slås av. Massor av körsbär, lite lingon och jordgubbar. Här finns också lite örter, någon blommighet samt lite mandlar. Lättdrucket. Klart klunkbart. Avslutet med sina krossade körsbärskärnor ger en törstsläckande dimension.
Jag gillar verkligen den här typen av vin till lättsama pastarätter, pizza och sommarsallader. Le Ragose Valpolicella Classico är en av de bättre i det här segmentet. Det ska drickas inte analyseras.
Vad jag tyckte om 2010:an kan du läsa om här.
Betyg 3+
För närvarande finns den inte i SB:s sortiment utan endast i lådan jag nämnde i ingressen.
2010 Valpolicella Superiore Ripasso.
Den här Ripasson är gjord på druvorna Corvina 40%, Corvinone 20%, Rondinella 20% samt 10% andra druvor.
Inga druvor torkas utan det görs ett rent Valpolicella Classico vin, som ligger på ståltankar till någon gång i mars, då det blandas med resterna från produktionen av amarone. En ny jäsningsprocedur äger rum i ca 7 dagar. Vinet får sedan ligga ett år på ståltankar, två år på 25 hl fat av Slavonsk ek och slutligen ett år på flaska innan det är moget för marknaden.
En intensiv körsbärsdoft är det första vi noterar. Lite vår jord och torkad frukt kan vi också notera.
Smaken går i den för Le Ragose så typiska friskhetens tecken. Körsbär, diverse röda bär, lite blåbär, kakao och aningens torkad frukt. En bra frisk syra. Tydliga tanniner. I avslutet en liten uppfriskande besk ton som vi förknippar med körsbärskärnor.
Betyg 4-
Vinet finns för närvarande inte i Systembolagets sortiment.
2010 Le Sassine
Inte så många producenter i Valpolicella håller sig med två olika Ripasso, men Le Ragose gör det.
Le Sassine är gjort på druvorna 50% Corvina, 20% Rondinella, 20% Corvinone, 10% andra druvor (Forselina, Negrara, Pelara, Barbera, Oseleta, Croatin, Merlot).
Druvorna handplockas. Vinifiering i september/oktober. Det lagras i tankar av stål. I januari/februari hälls detta Valpolicellavin på Amaroneskinnen enligt Ripassometoden.
Det får sedan ett år på ståltank, sex månader på slavonska 50 hl ekfat och slutligen ett år på flaska.
Det är med andra ord inte så lång tid som det spenderar på ekfat och det märks. Le Sassine har en helt annan framtoning än de flesta andra Ripassoviner. Det är väldigt långt ifrån "Amaronewannabe". Jag tycker nästan det har mer gemensamt med basvalpolicellan. Naturligtvis har det fått en större elegans och högre komplexitet.
Färgen har en vacker rubinröd ton.
I doften hittar vi körsbär, svarta vinbär, lite våt jord, läder, en lätt blommig ton och några nypor örter. Det är redan här vi noterar att Le Sassine inte vill efterlikna amarone utan vill vara ett vin med egen karaktär.
I gommen noterar vi att det är en ripasso i en lite lättare stil, även om de så typiska körsbären, kakao och örterna finns där. Jodå lite torkad frukt kan vi ana oss till, men med betoning på lite( och nästan inga russin alls). Det finns en bra och pigg syra. Distinkta och trevliga tanniner.
Le Ragose har betonat elegans före kraft
Det här är ett mycket bra vin till vardagsmaten.
Betyg 4
Vad vi tyckte om årgång 2007 kan du läsa här.
På Systembolaget är priset 259 kr.
Amarone 2006.
Deras "vanliga" amarone eller ska vi säga "husamarone" har jag provat följande årgångar av:2002, 2003, 2004, 2005 och 2006.
Nu är det alltså dags att testa 2006:an igen.
Druvblandningen är den som återkommer i flera av deras viner dvs 50% Corvina, 20%Corvinone, 20% Rondinella och 10% av blandade druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/fabruari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på fat av Slavonsk ek
Doften har en försiktig framtoning till en början, men blir tydligare ju längre tid vinet får i glaset. Riktigt stor, kraftig och påträngande blir den aldrig. Mer försiktig, blygsam och elegant. Det är ju något av Le Ragoses ledstjärna. Mörka körsbär, blåa plommon, kakao och lite lättsam torkad frukt (nästan inga russintoner).
I munnen är det precis som i alla de andra vinerna en säregen läs charmig och underbar friskhet. Härliga mörka körsbär med både sötma och syrlighet. Björnbär, blåbär, mörka plommon, örter, lite torkad frukt och kakao. Den genomgående fina syran och de tydliga men ändå mjuka tanninerna sitter där som de ska. Avslutet är på amaronevis långt och njutbart och med den där fina, lite småbittra tonen från kvalitetschoklad. Balansen och elegansen är i centrum rakt igenom vinet.
En riktigt bra amarone, där lätthet och elegans prioriterats på bekostnad av bombastisk fruktighet med sötma. Jag gillar den här stilen, vilket väl torde framgå av min beskrivning.
Betyg 4+
På Systembolaget är priset 539 kr. Jag har fyllt på mitt förråd. De 2006:or jag köpte av Carlo Merolli betalade jag knappt 300 MUK för.
2006 Caloetto
Det här är den första årgången av Caloetto. Druvorna kommer från den del av vingården som är högst belägen (dryga 400 möh). Druvmixen är densamma som i deras "husamarone". Druvorna mognar något senare, då de växer på den här höga höjden. De får ligga på tork ungefär lika länge som för "husamaronen". Vinet får åldras först 6-12 månader på stålfat och sedan två till tre år på sk tonneaux (5 hl) av fransk ek.
Frukten är mycket mer framträdande och därmed blir den mer lik andra amarone, dock utan att göra avkall på friskheten.
Färgen går i en blåsvartlila nyans. Mycket mörkare än något annat av Le Ragoses viner.
Doften är försiktig med en ungdomlig framtoning. Här finns gott om mörka bär främst söta mörka körsbär, men också björnbär och blåa plommon. Syran är på Le Ragosevis väldigt alert och vital. Tanninerna sitter där de ska. Mjuka men inte mesiga. Eftersmaken är formidabel med massor av frukt, mörk choklad, torkad frukt, örter och några droppar espresso. Orden räcker inte till!
Det här är ett mästerverk. En absolut toppamarone. Det är bara att tacka och ta emot att den stoppades med i den här lådan.
Betyg 5-
Den finns inte som enskild produkt i Systembolagets sortiment.
2010 Cabernet Sauvignon Rosso Veronese.
Vinet är gjort på druvan Cabernet Sauvignon till 100%. Dessa odlas på en lott som planterades 1987 och med en yta på drygt 0,6 ha.
Jäsningen sker på stålfat. Vinet får sedan vila upp sig i ca 24 månader på nya och begagnade ekfat (Tronçais och Allier).
Färgen har en djup rubinröd ton med lite violetta stråk.
Doften bär tydliga spår av svarta vinbär, peppar, lite cederträ och kakao.
I munnen är det en frisk dryck med samma inslag som i doften. Inte så kraftfullt, men ändå med djup och hyfsad komplexitet. Eftersmaken är något längre än medel och den mörka frukten med svarta vinbär vid fronten kompletteras med, lakrits, örter och lite lätta toner av fat.
Betyg 4-
Priset på Systembolaget är 280 kr.
Vi sammanfattar våra intryck.
En fantastisk trevlig samling viner som samlats i den här lådan. Den visar vilken duktig producent Le Ragose är. Genomgående har vinerna en hög och angenäm friskhet. En stil som verkligen går hem hos Vintankar.
Valpolicella Classico. Vi har druckit det tidigare och haft det som en av våra favoriter i det här segmentet. Årgång 2014 levererar precis som tidigare årgångar, därmed behållet det sin position som en av våra favoriter.
Ripasso.
Två väldigt trevliga ripassoviner. Båda från 2010 och båda i en stil som ligger långt ifrån de inställsamma, lite kladdiga, mainstream ripassoviner som översvämmar Systembolagets hyllor.
Båda är som gjorda för att komplettera lite enklare, rustika vardagsrätter.
Jag håller Le Sassine snäppet högre.
Amarone
Le Ragose gör vissa år hela fyra olika. Lèon har jag aldrig provat. Marta Galli är mer av det mesta. Ja, det blir t o m lite för mycket enligt Vintankar. Mina intryck av denna amarone kan du läsa om här.
"Husamaronen" blev det kärlek vid första klunken för ett par år sedan. Nu väntar vi på årgång 2007.
Caloetto var den här lådans stora överraskning. En makalöst bra amarone, vilket framgår ovan.
2010 Cabernet Sauvignon Rosso Veronese.
Ett trevligt och bra vin på druvan med samma namn som vinet.
Ända sedan jag köpte mina första flaskor av den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli har jag varit förvånad över att Le Ragose inte funnits på "Bolaget". Nu gör dom det, tack och lov. Priserna är betydligt högre här än i vårt grannland Danmark.
I Systembolagets sortiment hittar vi för närvarande tre av vinerna.
2010 Le Sassine Valpolicella Ripasso för 259 kr.
2010 Cabernet Sauvignon Rosso Veronese för 280 kr.
2006 Le Ragose Amarone för 539 kr.
Carlo Merolli utbud enligt hemsidan är följande:
2011 Le Sassine Valpolicella Ripasso för 125 DKK
2007 Le Ragose Amarone för 165 DKK (halvflaska)
2003 Le Ragose Amarone för 275 DKK
2002 Le Ragose Amarone för 350 DKK
2004 Le Ragose Amarone Marta Galli för 455 DKK
2011 Le Ragose Recioto för 179 DKK (0,5 l)
Beställs och betalas vinerna via internet tillämpas MUK(MyntUnionKronor) dvs DKK=SEK=NOK
Gobi Vin i Danmark har två erbjudande.
Le Ragose Gold Selection. Tre flaskor för 1 000 DKK. Årgång 2006 av "Husamarone", Caloetto samt Marta Galli.
2009 Cabernet Sauvignon. 3 flaskor för 300 DKK.
Valpolicella Classico. Vi har druckit det tidigare och haft det som en av våra favoriter i det här segmentet. Årgång 2014 levererar precis som tidigare årgångar, därmed behållet det sin position som en av våra favoriter.
Ripasso.
Två väldigt trevliga ripassoviner. Båda från 2010 och båda i en stil som ligger långt ifrån de inställsamma, lite kladdiga, mainstream ripassoviner som översvämmar Systembolagets hyllor.
Båda är som gjorda för att komplettera lite enklare, rustika vardagsrätter.
Jag håller Le Sassine snäppet högre.
Amarone
Le Ragose gör vissa år hela fyra olika. Lèon har jag aldrig provat. Marta Galli är mer av det mesta. Ja, det blir t o m lite för mycket enligt Vintankar. Mina intryck av denna amarone kan du läsa om här.
"Husamaronen" blev det kärlek vid första klunken för ett par år sedan. Nu väntar vi på årgång 2007.
Caloetto var den här lådans stora överraskning. En makalöst bra amarone, vilket framgår ovan.
2010 Cabernet Sauvignon Rosso Veronese.
Ett trevligt och bra vin på druvan med samma namn som vinet.
Ända sedan jag köpte mina första flaskor av den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli har jag varit förvånad över att Le Ragose inte funnits på "Bolaget". Nu gör dom det, tack och lov. Priserna är betydligt högre här än i vårt grannland Danmark.
I Systembolagets sortiment hittar vi för närvarande tre av vinerna.
2010 Le Sassine Valpolicella Ripasso för 259 kr.
2010 Cabernet Sauvignon Rosso Veronese för 280 kr.
2006 Le Ragose Amarone för 539 kr.
Carlo Merolli utbud enligt hemsidan är följande:
2011 Le Sassine Valpolicella Ripasso för 125 DKK
2007 Le Ragose Amarone för 165 DKK (halvflaska)
2003 Le Ragose Amarone för 275 DKK
2002 Le Ragose Amarone för 350 DKK
2004 Le Ragose Amarone Marta Galli för 455 DKK
2011 Le Ragose Recioto för 179 DKK (0,5 l)
Beställs och betalas vinerna via internet tillämpas MUK(MyntUnionKronor) dvs DKK=SEK=NOK
Gobi Vin i Danmark har två erbjudande.
Le Ragose Gold Selection. Tre flaskor för 1 000 DKK. Årgång 2006 av "Husamarone", Caloetto samt Marta Galli.
2009 Cabernet Sauvignon. 3 flaskor för 300 DKK.
Hej J-C. Systempriserna låter ju helt galna jämfört med de danska priserna. Hos Gobi/Vinikassevis finns ju den vanliga ripasson för 3 fl för 250 DKK: Dessutom fanns standardamaronen för 150 tills helt nyligen
SvaraRadera