söndag 27 december 2015

2009 Le Vieux Donjon

Le Vieux Donjon tillhör en av de Chateauneufer vi värderar högst.
Det har gått tre och ett halvt år sedan vi senast drack en 09:a från den här producenten. Vad vi tyckte då kan du läsa här. Vi har också druckit och skrivit om årgång 2010 och 2012


Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällarna ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negocianter. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.


Färgen har en varm rubinröd ton med några violetta stråk.

Det är en underbar doft av skogsbär, körsbär och provensalska örter med några instick av pinje som våra doftorgan möts av. I bakgrunden en lite jordigare ton med järn och rått kött.

Vinet befinner sig nu i en underbar drickfas, där syran och tanninerna är tydliga och distinkta samtidigt som vinet har en behagfull mjukhet. Frukten har kanske lämnat det jungfruliga stadiet, men inte nått fram till den totala mognaden. Detta gör att frukten läs hallon, björnbär, blåbär, lite körsbär fortfarande har en trevlig friskhet. Inslaget av örter är tydligt, men vet att hålla sig i bakgrunden för att inte ta över föreställningen. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer en delikat sötlakrits pastill och lite mineraler (sten och järn).
Läckert och urgott. Visst är det så att vinet tagit sig vidare och nått nya höjder, sedan vi senast drack det. Vi tror på att det kan ta något ytterligare steg mot himlens höjder. Den som ligger på ett par flaskor får rådet att öppna en den närmaste tiden.

Betyg 4++

Vi betalade 349 kr när vi köpte det via Systembolagets beställningssortiment för ett par år sedan. Nu är det årgång 2013 som gäller. Priset är 359 kr. Vi har köpt ett par flaskor, men ännu inte provat. Vinet finns i ett par butiker runt landets tre största städer. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar