onsdag 16 december 2015

2011 Les Varrons. En Chardonnay från Jura.

Vi botaniserar vidare bland viner från Jura. Vi köpte i våras tre olika viner på druvan Chardonnay från Caviste.se. Producent är Domaine Labet, som består av 12 ha vingårdar runt byn Rotalier i södra Jura.
Redan på 1970-talet började Alain Labet att ställa om sina vingårdar till ett ekologiskt brukande. Det funkade inte riktigt som han tänkt sig, så det blev en mellanväg, där inga bekämpningsmedel användes förutom herbicider mot ogräs.
2013 inledde man ett arbete med att helt gå över till ekologisk odling och därefter söka certifiering.
Vi har tidigare testat de båda andra vinerna, Cuvée Fleurs och Les Champs Rouges. Vi skrev om dom här. Nu är det alltså dags att ta oss an det tredje vinet 2011 Les Varrons.

Även detta vinet är till 100% gjort på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från vingården med samma namn som vinet. Vinstockarna är runt 70 år gamla.
Vinet har jäst och lagrats på jästfällningen i knappt två år. Ekfaten de legat på har en varierande ålder på tre till tio år.
Vi möts av en tämligen kraftig och  trevlig doft, där en skön äppelarom (gula/röda) tillsammans med en kryddsamling dominerar intrycken. En liten trevlig citruston anar vi hela tiden i bakgrunden.
I munnen är det ett friskt, komplext och fortfarande tämligen ungt vin vi får ta del av.
Det domineras av citrus, kryddor och mineraler. Lite röda äpplen, kryddor och aningens nötter hittar vi i mellanpartiet. I eftersmaken känns lite toner från ekfaten, men absolut inget vi stör oss på. Riktigt bra syror indikerar lång livslängd.
Gott som tusan. Charmigt och matvänligt är andra epitet vi ger det här vinet.

Vi hade sparat en skvätt som fick stå i kylskåpet dryga dygnet. Vinet kändes djupare och en del kryddor och mineraler hade kommit fram som vi tidigare bra anat oss till. Slutsatsen blir att någon timme på karaff gör nog en del nytta.

En flaska kvar i källaren. Vi hade gärna haft fler!!

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar