måndag 7 december 2015

Julshow med Peter Jöback på The Theatre

I fredags var hustrun och jag på julkonsert. En alldeles strålande sådan. Vi njöt i fulla drag. Peter Jöback tillsammans med Cookies and Beans bjöd upp till en julstämning, som gjorde att vi glömde allt elände utanför för ett par timmar.
Evenemanget ägde rum på "The Theatre" Gothia Towers.
Vi hade bokat kvällens meny. Uppskattningsvis var det ytterligare ett par hundra som gjort likadant. En fantastisk logistik gjorde att serveringen flöt riktigt bra. Maten var därtill mycket god.

Champagne & Aptitretare*
Lufttorkad skinka, kycklingpastej, friterade Marconamandlar
Förrätt
Enrisrökt torskrygg med vinegrette på syltade senapsfrön och schalottenlök, serveras med jordärtskocka och krispigt rågbröd
Varmrätt
Tranbär- och svartpepparglaserad kalvytterfilé, serveras med Karljohansvampskorv och rödvinssås samt potatispuré smaksatt med prästost
Dessert
Mjölkchokladmousse med karamelliserat äpple, serveras med inkokt äpple och ingefärscurd

Vi valde inget vinpaket, utan fortsatte med ett glas champagne till den spännande förrätten.

Champagnen är inte mycket att orda om. Champagne är ju nästan alltid gott och så var den här också. En ganska enkel och okomplicerad historia.

2012 Chateauneuf-du-Pape från Bosquet des Papes
Vinet är gjort på druvorna 75% grenache och de övriga 25% är en blandning av mourvèdre, syrah, vaccarèse samt counoise. Åldern på stockarna är i genomsnitt runt femtio år.
Två tredjedelar av druvorna avstjälkades. Efter ett par timmars inledande kallmaceration jäste musten på temperaturkontrollerade cementtankar i fyra till fem veckor.
Vinet har sedan legat på ekfat i ett till ett och ett halvt år.

Färgen har en mörk rubinröd ton med lite blå/svarta nyanser.

I doften finns det en försiktig ton av frukt, främst hallon och körsbär. Kryddorna och örterna tar lite mer plats och i bakgrunden en blyg viol. En fint komponerad doft med värme och elegans i hela sin framtoning.

Jag drack en 2007:a för ett par år sedan och blev då lite besviken på att frukten i smaken var så nertonad och örterna så dominerande. Hur är då 2012:an?

Det ska sägas med en gång att i 2012:an är frukten mer framträdande och vinet känns därmed mer välbalanserat.
Visst är det så att det här är ett ungt vin med en smått förförande ungdomlighet i frukten. Det är en trevlig bärkompott av hallon, körsbär, björnbär och blåa plommon, som är det första vi noterar. Självklart finns här också en väl avvägd och sammansatt ört-/kryddblandning. Vi känner peppar, lagerblad, salvia och lite andra provencalska örter. Hyfsat lång eftersmak med sötlakrits och violer.
Syran så där trevligt alert och med tanniner som är på hugget utan att bli alltför närgångna. Utan tvekan ett väldigt gott vin.

Vinet funkade alldeles utmärkt till vår kalvytterfilé. Vi hade knappt halva flaskan kvar när showen drog igång, där fungerade vinet som en stämningshöjare utan några andra tillbehör än den fantastiska sången från Peter Jöback. O Helga Natt och en sipp av vinet. Vilken höjdare!!

Betyg 4

På "Bolaget" är det årgång 2013 som gäller till 279 kr. Vi fick betala 700 kr för vår flaska. Det där med krogarnas pålägg kommer jag nog aldrig att förstå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar