tisdag 15 december 2015

2007 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi

Häromkvällen drog vi korken ur ett av våra favoritviner från Valpolicella. Du som följer oss vet att detta är en av de producenter vi håller allra högst. Vi var med om en enastående provning i våras på Enoteca Valpolicella i Fumane. Du kan läsa om den här.

Druvmixen till Amarone, Superiore och Recioto är ungefär den samma dvs 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella och 5% Croatina.
Superioren görs på lika delar torkade och fräscha druvor. De druvor som torkats har gjort det i ca tjugo dagar. Vinet har sedan fått ligga runt 20 månader på ekfat innan det buteljerats.


Ett helt suveränt vin med elegans och balans, som verkligen får oss att dra på mungiporna och nicka belåtet.
Den typiska Valpolicella doften av mörka körsbär, torkad frukt (inte överdrivet mycket) och örter sitter där som ett signum över vinet.
I munnen lever vinet ut alla sina attribut: söta mörka körsbär, torkad frukt, blåa plommon och örter. Riktigt lång eftersmak  med en bit mörk choklad i avslutet. Syran är fortfarande alert. Tanninerna alldeles sammetslena.
Ja detta var vår sista flaska. Den toppresterade så visst hade vi önskat att vi haft kvar några fler. Vi får vara nöjda med att det ligger några 09:or och 11:or i källaren.

Betyg 4+

Vi betalade 20 euro när vi köpte våra flaskor på gården våren 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar