fredag 25 december 2015

2007 Amarone, Villa Monteleone

Vintankar har traditionen att då allt julstök är avklarat dvs all mat inhandlad, skinka kokad, julgranen klädd och alla andra förberedelser avklarade, så slår vi oss ner i vardagsrummet. På CD:n spelas Håkan Hagegård och Adolf Fredriks Gosskör. På bordet finns det ost och pepparkakor. I glasen Amarone. Det ska vara Villa Monteleones Amarone. Klockan brukar bli runt midnatt.
Julefriden sänker sig över över Vintankarhemmet.
Villa Monteleone är en producent som vi besökt ett flertal gånger. Vi har också bott på den här trevliga gården vid ett par tillfällen. Deras amarone har vi druckit ett flertal olika årgångar av. Minns jag rätt har vi nog druckit samtliga från år 2000 och framåt.
Förra året den 23:e dec var det årgång 2009,

Doften domineras av en varm ton av solmogna, mörka, körsbär, torkad frukt, lite kakao och några nypor örter. Här finns också ett litet mörkare drag av läder och höstlöv. Det vilar en finstämd elegans över 2007:an, som får oss att småle mot varandra.

I munnen får vi ett vin med en sällsam komplexitet, där främst söta, mörka körsbär, lite mörka skogsbär, torkad frukt (inte överdrivet mycket russin) och örter dominerar. Det finns en behaglig syra som gör att det här aldrig är i närheten av att bli kladdigt utan istället har en frisk framtoning. Snälla, mjuka tanniner bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är gigantisk med mörk choklad, mer torkad frukt och mörka bär, men också ett lättsamt inslag av espresso.
Helt enkelt en fantastisk amarone med en elegans och balans i smakerna som gör oss saliga. Det har nästan gått två år sedan vi senast drack en 2007:a och visst har vinet taget något ytterligare steg mot fulländning.

Betyg 5-

Det här är ett kontemplationsvin och inte helt enkelt att välja mat till. Lite hårdostar och bra stillsam musik samt en sipp av vinet, så förflyttar vi oss in i en behaglig värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar