fredag 4 december 2015

Röd Löber och Cotes du Jura

Vid vårt Köpenhamnsbesök för någora veckor sedan fick den här osten följa med oss hem.
En riktigt god och krämig ost med ljuvliga smaker.

I den när liggande butiken (Suenson) inhandlade vi ett vin från Jura.
Domaine Rolet är ett familjeföretag med rötterna i 1940-talet. Idag förfogar dom över 60 ha vinmarker spridda över de bästa områdena i Arbois och Cotes du Jura.Drygt häften av arealen är planterade med de gröna druvorna Chardonnay (34%) och Savagnin (21%). Den andra hälften är odlad med de blå druvorna Poulsard (21%), Trousseau (10%) och Pinot Noir (13%).

Vårt vin är gjort på druvorna Chardonnay (70%) och Savagnin (30%).
Druvorna vinifieras och lagras separat. Vinet på Chardonnay har legat ett par år på stora ekfat. Vinet på Savagnin har lagrats två år på fat tillsammans med sin jästhinna (flor).

Färgen går i en bärstensfärgad ton.

Doften har en finstämd ton av Fino Sherry. Här finns också lite kryddor, en del bokna äpplen och aningens citrus.

I gommen är det ett friskt och torrt vin med oxiderade lite bokna äpplen i centrum. Vinet har en stor och alert syra. Runt de lätt oxiderade vinteräpplena finns det citrus, kryddor, nötter och steniga mineraler.
Vi har med tiden alltmer kommit att uppskatta den här typen av vin, men det har tagit oss några år.
Första gången jag stötte på ett vin från Jura med den här "sherrytonen" trodde jag det var ett skadat vin. Idag är jag mer fascinerad över doft och smak.

Visst var det här ett trevligt vin, som gifte sig bra med vår ost, men det har inte samma komplexitet och läckerhet som Chérubin från L´Octavin som vi drack vid vårt senaste besök i Köpenhamn.

Betyg 3+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar