söndag 20 november 2011

2009 Melville Pinot Noir. Sta Rita Hills

På fredagen öppnade vi två amerkanska flaskor gjorda på druvan Pinot Noir. Den ena, Ojai Thompson 2009, var lätt korkskadad. Jag skrev om detta i gårdagens blogginlägg. Flaska nummer två fick spela huvudrollen.

2009 Melville Pinot Noir. Sta Rita Hills.
Det finns endast några få flaskor kvar enligt SB:s hemsida.Priset är 299 kr.
Här kan du läsa mer om Melville och deras viner.
Santa Rita Hills området ligger i den västra delen av Santa Ynez dalen i Lompoc Kalifornien.
16 kloner av druvan Pinot Noir har använts.

Vi har en ljus blåröd färg som skiner mot oss. Helt transparent.
Vi möts av en liten återhållen doft till att börja med. Vi känner ändå en kryddsamling, lite fatinslag och röda bär. Lite knuten är doften till att börja med. Allt eftersom kvällen går så öppnar vinet upp sig. Det allra sista glaset sent på kvällen är faktiskt riktigt tillgänglig och då domineras doften av såväl jordgubbar som skogshallon. Örterna är energiska. En mörk chokladton stöter till.
Vi låter vinet få virvla runt bland våra smaklökar. Lite stramt är första intrycket. Vi anar oss till en mängd smaker, men dessa vill inte släppa till. Retas bara genom att låta oss ana vad som finns där bakom fasaden. Vinet känns mycket ungt. En fin syra som signalerar lite lingontoner. Det är precis som med doften att ju längre kvällen fortskrider ju mer tillgängligt blir vinet. En härlig kryddiget växer fram. Strax därpå en ljuvlig kompott av mosade jordgubbar och skogshallon. Inte syltig bara stringent. I den långa eftersmaken smyger sig såväl choklad som kaffe fram. Det dyker även upp en frisk körsbärsarom(mörka) på slutet och där satt lakritsremmen också. Det allra sista glaset är alldeles lysande.
Slutsatsen jag drar är att låta vinet få åtminstone ett år till i källaren kanske två. Ska du drickar det inom den närmaste tiden, så är mitt råd att låta vinet få tre timmar i karaff före du dricker det.
 Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar