lördag 12 november 2011

Franskt på hemmaplan del 1

Hustrun och jag hade bokat en weekendresa till Paris den här helgen. Massor av planer bl a Gertrud Stein utställning. Inspirerade som vi var efter ha sett Woody Allen filmen "Midnight i Paris". Restaurangbesök som FinareVinare tipsat på sin blogg om. Se här.
Då slår, den förkylningen jag precis börjar bli fri från, till med ett knock-out slag. Hustrun är fullständigt golvad måndag och tisdag. In och boka av hotell, flyg, restaurangbesök mm.
Idag fredag är läget något bättre. Åtminstone såpass att ett glas vin smakar på fredagskvällen. Det får bli franskt. Ett Bordeauxvin från lådan Petits Chateaux. Jag har skivit om övriga flaskor här och även här.

Chateau Paloumey 2004, Haut Médoc.
Slottet ligget i Ludon-Médoc som är i den södra delen av Haut-Médoc. Vi befinner oss då på den västra stranden, några mil norr om staden Bordeaux
Druvblandningen är 58% Cabernet Sauvignong, 40% Merlot och 2% Cabernet Franc.Från glaset strålar en rubinfärgad dryck med nyanser av purpur och lite bruna ståk mot glaskanten.
Nosen möts av en kraftig doft. Vi känner höstlöv med en viss förmultningston, lite fräsch källardoft och så plötsligt en kraftig svartvinbärsdoft. Ungefär den där doften som man nås av efter att ha plockat svarta vinbär och hällt över dessa till ett större kärl. Doften är faktiskt mäktig, men det finns fler mörka bär såsom björnbär och blåbär. Här finns också nyanser av cederträ och blyerts kompletterade med lite sirliga örter och kryddor. Det här är lovande. Doften är oerhört tilltalande. Hustrun är förvånad att hon trots förkylningseländet kan känna denna härliga arom.
Vi smakar. Gommen möts av de svarta bären och den mörka frukten. De svarta vinbären dominerar och björnbären får spela andra fiolen. Vi känner också lite plommon (blålila), aningens choklad och en smula läder.  Helt plötsligt är smaken borta. Oj, vad kort den var. Vi tar en klunk till. Tanniner finns här men de är nästan sammetslena. Lite syra håller vinet på en alert nivå, men tyvärr så dör det snabbt.
En besvikelse infinner sig. Doften lovade så mycket. Vi trodde på något stort. Visst är vinet i en fin balans med syror, frukt och tanniner, men för katten det tar ju slut innan vi hinner njuta fullt ut.

Vi har nu provat oss igenom alla de sex slotten som ingick i lådan från Winefinders.
Vi ska redan från början slå fast att vi inte är några Bordeaux drickare. Vi har en ringa erfarenhet av just Bordeauxviner, men nog hade vi förväntat oss mer.

Betyg 3+

1 kommentar:

  1. Synd på den planerade resan, och inte blev ni gladare av vinet heller...
    Nu kan det bara bli bättre! Hoppas ni får en dräglig helg och håller förkylningen i schack. Själva idéen med en "prova på låda" är tilltalande. Ofta ett bra sätt att få kläm på en region eller vad det nu kan vara. Jag känner igen mig i din beskrivning av Bordeaux erfarenheter, jag kan inte påstå att vi greppat regionen, eller har plånboken för att gå direkt på legenderna. Men som tur är så finns det ju så mycket annat roligt att botanisera bland..

    SvaraRadera