söndag 13 november 2011

Franskt på hemmaplan del 2

Min förkylning är starkt på väg att släppa greppet om mig. Hustun har fortfarande sviter av sin förkylning, men huvudvärken har gett med sig i alla fall. Vi känner båda att vi gjorde rätt i tisdags när vi bokade av vår resa till Paris. Vi beslutade oss för att låta helgen vara franskinspirerad. Lördagens mat får bli Coq au Vin med rotsakspytt och sås på trattkantareller.
På fredagskvällen var det Bordeaux som gällde, idag  är det norra Rhone.

2007 Crozes Hermitage, Alain Graillot.
Lite mer om producenten hittar du här.
Vi har här ett vi gjort på 100% Syrah.Vinet har en färg som drar åt det mörkt blålila hållet.
Vi sniffar och möts av en kraftig doft av kryddor och örter: vitpeppar, lagerblad och oregano är de vi omedelbart får i åtanke. Strax därpå en ordentlig pust av svartavinbärsblad som är uppblandade med björnbär, lite viol och rökta charkuterier. På slutet känner vi en stimulerande doft av enbärsträ. Det är en stor, kraftig, rent av mäktig doft som näst intill bedövar våra luktcensorer.
Dags att smaka. Gommen fylls av en mängd olika smaker. Björnbär och svarta vinbär. Framförallt i den långa eftersmaken finner sig de mörka bären till rätta. Kryddigheten utgör ett stort inslag, framförallt pepprigheten. En viss rökighet ger sig tillkänna tillsammans med en lite violnyans. Örter finns med i bakgrunden. Ett litet tag är det som alla smaker försvinner, men de återkommer med kraft i eftersmaken. En sak stör mig. Det finns en syrlighet och den är inte i balans med resten av vinet. Periodvis tar den överhand och gör mig konfunderad, men så kommer frukten, bären och kryddorna tillbaks. Tanninerna gör sig ordentligt påminda när vi provar vinet före maten, men till maten är de bara trevliga och faktiskt lite triggande. Det allra sista i eftersmaken dyker en liten grön paprika ton upp som stör oss något.
Ett svårt bedömt vin. Doften är mäktig och tilltalande. Smaken hoppar lite upp och ned. Den obalanserade syran drar ned betyget. Försvinner den med tiden? Någon som har erfarenhet av lite äldre viner från Graillot?
Jag betalade 188 kr 2009, då jag köpte vinet på Bolaget.

Betyg 3+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar