söndag 27 november 2011

Campagne Paul Déthune Brut Grand Cru

Igår läs lördag kom båda barnen hem på en tillfällig visit. De hade hört rykten att det skulle ätas en pastarätt med en krabbröra hemma hos Vintankar. Ryktet talade sanning. Vi hade också plockat upp en enkel champagne. Sonen hade lyckats övertala sin syster att köra bil ikväll, så då blev vi tre att dela på skumpan. Måltiden var knappt över förrän barnen var borta.
Under dagen hade jag hämtat vårt årliga lamm från Vallda. Vi får det styckat, men vi gör själva färs på de delar vi inte har några bra matrecept på. Vi var nästan klara i tid för att se på " Så mycket bättre"

Paul Déthune Brut. Grand Cru.
Du som vill läsa lite mer om producenten kan klicka här.
Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims".
Det här vinet är gjort på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
Vi har en årgångslös champage. 30-50% av druvorna kommer från, vad de själva kallar, "reserved wines". Jag köpte det här bubblet av Franskabolaget för 248 kr flaska.
Jag gjorde nedanstående reflexioner vid provningen i oktober:
Det är en enkel vardagschampagne. Mycket pigg, frisk och lättdrucket bubbel. Det har en svagt gyllengul färg. Det doftar lite svagt av honung och en aning tropiska frukter. I gommen kommer ett mycket fräscht vin. Trevlig syra med en medllång eftersmak, där chardonnaydruvans lite smöriga toner går igen.
Jag tycker att de sammanfattar även dagens noteringar. Nu känner vi även en viss brödighet i doften, som vi finner tilltalande. Smaknoteringarna kan kompletteras med en kompott av gulröda äpplen, lite gråpäron och citrustoner.  Trots att det är enkelt och lättdrucket så matchar det vår krabbpasta alldeles förträffligt. Vinet når en fyra precis därav minustecknet där bakom. Sonen tycker jag är snål i betygssättningen.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar