torsdag 3 november 2011

2006 Barbera D´Alba, Roagna

I mitten på september provade vi den här Barberan. Vi gillade den skarpt och vi lovade oss själva att kolla vidare på olika Bareror. Ulrik rekomenderade Roagnas Barbera. Den var tyvärr slut, men Gabriel på Bristlys berättade att 05:an skulle komma in i oktober.
Nu blev det årgång 2006, som dök upp i förra veckans brev. Några olika klick på tangenterna och så hade vi beställt några flaskor av de tre olika Roagna vinerna.

I kväll, till lite enkel kvällsmat och CL-fotboll, blev det premiär för Roagnas Barbera. Jag har haft känning av en lättare förkylning som satt ner smak- och doftcensorerna en del, för att inte tala om humöret. Hoppas att vinet leder till en lyftning. Jag får förlita mig på hustruns kommentarer.

2006 Barbera D´Alba Roagna.
Färgen i glaset har en rubinröd ton.
Doften är inte så stark, men det går ändå att urskilja lite mörka bär (slånbär, björnbär, mörka körsbär).
En tunn skir örtighet spetsar till doften på slutet med en viss animalisk touch.
Smaken är betydligt mer markerad. Det första vi känner är körsbär och körsbärskärnor. Vi hittar också lite plommon (Victoriatypen) och en syrlighet som vi förknippar med lingon. En stor portion örter känns framförallt i den långa eftersmaken. Tanninerna är tydliga och ger sig behagfullt tillkänna. De ger vad som behövs för att vinet ska gå bra ihop med lite mat och är inte stramare än att vinet är behagfullt på egen hand. Sämre blir det inte när man ser Messi i Barca smeka in bollen i högra hörnet.
Vinet känns ungt, ja nästan för ungt. Väldigt piggt och mycket gott.

Vi häller upp varsitt glas på onsdagkväll. Tittar på en bandat avsnitt av Downtown Abbey, för att därefter se slutet på Man U matchen.
Vinet är lika piggt och fräscht idag som det var igår.Syrorna och tanninerna är precis lika alerta och i lika fin harmoni med frukten som vid gårdagens provsmakning. Det här är verkligen en läskande barbera. Min känsla är att det finns ytterligare växlar som vinet kan lägga in med något år på rygg i källaren. Dock tror jag inte på långlagring om man som jag gillar friskheten i vinet.
Vinet kostar 199 kr och finns i Beställningssortimentet.

Det fattas en viss elegans för att det ska bli en femma, men solklarare fyra får man leta efter.
Betyg 4+

  .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar