måndag 31 oktober 2011

Tre Italienare

På lördagkväll var det åter dags att tillsammans med några av våra käraste vänner ha en träff med mat, vin och mycket "tjöt". Vi älskar alla vin och är sanna amatörer. Jag är den ende som bloggar och är väl den som är lite nördig.
Vi provade tre viner blint. Kunde vi bestämma land? Den enda ledtråden vi fick var att ett av vinerna är gjort på en druva, som man normalt inte förknippar med just det här landet.
Inte så jättesvårt tyckte jag. Ett av vinerna hade en del typiska Valpolicella inslag (mörka körsbär, örter, choklad), ett vin gav förnimmelsen av en billig chianti och det tredje var jag helt borta på. Mitt i prick. Italien.
Jag kände mig mycket nöjd. Att sedan gå vidare och gissa på producent och år är en omöjlighet för mig.

2009 Valpolicella Superiore, Musella.
Druvblandningen är 70% corvina och corvinone, 20% rondinella och 10% barbera.
I glaset har vi ett vin med en rubinröd färg. Inte riktigt transparent, men inte så långt ifrån. Lite ljusare i färgen än vad många andra Valpolicellor är.
Doften är typisk Valpolicella: mörka körsbär, lite örter och kryddor. Vi känner även hur en liten blyg viol finns där i bakgrunden, lite nyanser av plommon har vi med oss och en aningens choklad.
Smaken är ganska trevlig. De mörka körsbären går igen. Nu med en touch av torkad frukt. Lite plommon, nötter och en hygglig dos örter.
Priset är 99 kr på Systembolaget. Ett enkelt men en riktigt hygglig Superiore.
Betyg 3+

2010 Ruffino Chianti.
Druvblandningen är 75%Sangiovese som är uppblandat med Colorino och Canaiolo.
Färgen är ljust purpurröd. Så pass ljus att botten i glaset ser man utan några problem.
Vi doftar och hittar en svag doft av lite körsbär, viol och kanske lite plommon.
Vi smakar och hittar lite sukörsbär. Det här känns väldigt ungt, ja nästan omoget. Tanninerna uppför sig opolerat. Visst, det finns en del kryddor och bär, men ingen riktig harmoni. Blir det bättre med några år på rygg? Känns tveksamt. Av producentens andra viner har jag druckit Riserva Ducale Oro 2004. Det är ju något helt annat, men så är den ca 120 kr dyrare.
Den här vanliga standard chiantin kostar 75 kr.
Betyg 2


2009 Cortona Syrah,
Producent Tenimenti Luigi d'Alessandro
Cortona fick sin DOC-status 1999, och är beläget ett par mil söder om Arezzo i Toscana. Druvorna till detta vin planterades mellan 1997 och 2002, och är producentens yngsta plantor.
Färgen avviker från de två övriga vinerna. Här är det inte tal om att kunna se botten i glaset, Vi har en mörk rödblå färg.
Det doftar av mörka bär främst björnbär, en del mörka körsbär, lite chokladtoner, en viss pepprighet kan spåras och på slutet en tydlig doft av vaniljkaraktär. Inte så tokigt.
Vi tar en klunk och låter gommen få känna av vinet en rejäl stund. En smakmix av björnbär, körsbär, blåbär och lite sköna plommon. Det stöter till lite kryddor, en liten sirlig violton och i den medellånga eftersmaken dyker en trevlig lakritssmak upp med aningens rökighet. Inte störande bara kittlande. Vinet är ungt och tanninerna är innan maten lite vassa, men när vi väl äter känns ingen strävhet. Syran är hyggligt integrerad med frukten.
En positiv överaskning.
Priset är 99 kr på Systembolaget.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar