lördag 22 oktober 2011

Colomé Estate Malbec 2009

Förra året väcktes mitt intresse för Malbec och Argentina efter att ha läst vad Niklas J skrev här och här. Jag kom dock aldrig till skott och fick köpt någon flaska.
För någon månad sedan läste jag vad Punkarn skrev och vad Finare Vinare skrev.
En beställning gjordes och tidigare i veckan hämtades en flaska ut.
Det var många år sedan vi drack en Malbec från Argentina. Det var därför med stor spänning vi hällde upp ett glas i onsdags.

Colomé Estate Malbec 2009.
Jag är lite osäker på om det till 100% är Malbec eller om det innehåller någon del Cabernet Sauvignon. Importören (Spendrups) anger endast Malbec.
Druvorna, varav 1/3 kommer från mer än 40 år gamla stockar och resten från unga stockar, jäser i rostfria tankar och betongtankar i 20 dagar. Lagring sker på fat av fransk ek (60% nya och 40% ett år gamla), därefter 6 månader på flaska.
Onsdag
Vi häller upp i glasen och det lyser en rubinröd färg, som drar mot fullmogna granatäpplen. Det finns ett lyster i färgtonen som är attraherande.
Vi snurrar runt glasen och sniffar. En elegant doft av plommon, lite mörk frukt, örter och en slags köttig ton når våra luktorgan. Vi anar oss också till en svag ton av björnbär och lite vanilj.
Vi tar en klunk och låter vinet virvla runt i gommen ett litet tag. En härlig smak av björnbär, plommon och lite svarta vinbär kan vi känna. Fina syror som balanseras väl av frukten. Alkoholen (14,5%) är välintegrerad i frukten. Vinet känns mjukt utan att vara mesigt. Tanninerna finns där och är väluppfostrade. I eftersmaken dyker en liten kryddighet upp. Gott!
Torsdag.
Vinet känns lika bra och gott idag som igår. Kanske att det känns lite mognare
Fredag
Vinet håller ihop väldigt bra  även den tredje dagen. Lite spänst har det dock tappat.

Den här flaskan kostade 149 kr och finns i Beställningssortimentet.

Det här gav mersmak. Vi måste titta lite djupare i flödet av Malbecviner från Argentina.


Betyg 4

2 kommentarer:

  1. Gillade du Colomé skall du prova Finca Pedregal av Pasqual Toso, rent och snyggt med polerad frukt i precis lagom sram stil. Jag provade 2005 nyligen, kanske två år för tidigt men det känns att allt verkligen är på plats.

    SvaraRadera
  2. Jag köpte faktiskt en Finca Pedregal 2005 samtidigt, efter ha läst din blogg. Återkommer inom någon vecka med ett inlägg om hur vi upplevde den.

    SvaraRadera