lördag 29 oktober 2011

Legras & Haas, BdB Grand Cru

Så var det fredag igen. Veckorna rullar på i en kolossal fart. En granne har t o m fått upp massvis av smålampor i sina träd. Stopp! Vi har inte hunnit in i november och redan julbelysning. Vi kan väl klara av Alla Helgons helgen innan vi funderar på jul.

Vår goda vän S från Stockholm har varit och tittat till sitt hus här på västkusten under några veckor. I kväll fick vi till det så att vi kunde äta och dricka lite gott ihop.
Det här blogginlägget får handla om förrätten och framförallt vad vi drack till det.

Jag kokade en del krabba för ett par veckor sedan. Jag frös in krabbklorna separat och nu var det läge att ta fram dom. Tusan vilket gott kött det är i dom där klorna. De ska enligt min mening ätas naturellt utan några piffiga anrättningar till. Jo förresten: Champagne.

Legras & Haas, Bdb, Grand Cru
BdB betyder Blanc de Blanc dvs vinet är gjort på 100% chardonnay.
Det här är den årgångslösa (NonVintage) varianten. Jag köpte den via Franska Bolaget och betalade då 238 kr.
Den här producenten håller till i Chouilly, en av Grand Cru byarna. Vill du veta mer om producenten så klickar du här

Vi får i glaset en champagne med en gyllengul färg, men också med stråk som drar mot ljusgrönt.
När vi häller upp lägger sig först ett trevligt litet skumbad överst i glaset. Vi kan hela tiden se lite fina små bubblor som stiger upp mot skyn. Synintrycket är synnerligen trevligt.
Vi sniffar lite försiktigt. En alldeles fräsch doft når våra luktorgan. Det första intrycket är en citrusdoft ackompanjerad av päron och mandlar.  I en andra våg nås vi av rödgula äpplen och en svag ton av musselskal. Tilltalande.
Vi tar en första klunk och känner genast igen den trevliga citrussmaken och de lite syrliga rödgula äpplena. En härlig krispighet. Den lite rostade tonen av bröd vill också ta plats i framsätet. Det finns även en komplex mineralitet i vinet. Längst ut på tungspetsen känns en liten pepprighet. Eftersmaken är medellång med fin äpplefrukt och nötnyanser och här ger sig till slut grapefrukten tillkänna. Kanske en liten för besk ton det allra sista. Syrorna håller sig pigga hela kvällen. Vid midnatt finns det en liten slatt kvar i flaskan. Jag kan inte motstå den. Fortfarande väldigt frisk och nu är den sista bitterheten helt bortblåst.
Det här är mycket champagen för 238 kr.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar