torsdag 20 oktober 2011

Vinprovning del 1

Tisdagen bjöd på ett höstväder där vi uppväxta i staden Göteborg känner hos hemma dvs ösregn och hård blåst. Regn på tvären med andra ord.
Kvällen var bokad för vinprovning, så det fanns ett hägrande ljus i slutet på dagen.
Franskabolaget besökte Göteborg och hade vinprovning hos Eriksbergs Vinsällskap.
Vi provade två champagner, tre vita viner och sex röda viner. I det här blogginlägget skriver jag något om de två första flighterna. Det blir lite korta kommentarer då den rätta inspirationen att skriva ned intrycken inte ville infinna sig.
Vi började med att prova två champagner.  Båda kommer från Paul Déthune.
Vi befinner oss i byn Ambonnay runt berget Montagne de Reims.
 Vin 1  Champagne Paul Déthune Brut.
Det här vinet är gjort på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
Det är en enkel vardagschampagne. Mycket pigg, frisk och lättdrucket bubbel. Det har en svagt gyllengul färg. Det doftar lite svagt av honung och en aning tropiska frukter. I gommen kommer ett mycket fräscht vin. Trevlig syra med en medllång eftersmak, där chardonnaydruvans lite smöriga toner går igen. Vinet slinker ner på ett behagligt sätt och passar därför bra som fördrink. Karaktären växte något under provningen.
Jag gillar det här bubblet och priset 1 488 kr för en sexpack känns mycket prisvärt. På SB är priset  1794 kr.

Vin 2  Champagne Paul Déthune Brut Prestige.
Det här vinet är gjort på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Druvbasen är från 2004.
Färgen är ganska snarlik det förra vinet. Doften är inte lika enkelt frisk utan lite mer komplex. Ett mer koncentrerat vin. Vi tycker oss känna lite rostade brödtoner, en del torkad frukt och lite citrus. I munnen får vi smaken av aprikos, lite citrus på slutet och även en brödig ton kan kännas igen.
Det är ett kompaktare och mer koncentrerat vin och passar därmed bra till lite elegantare rätter. Varför inte en sjötunga walewska.
Även den här champagnen föll mig i smaken. Här är priset 2 088 kr för en sexpack och på SB är motsvarande pris 2 490 kr.

Flight 2 bestod av tre vita viner

2010 Cablis 1er Cru "Cote de Léchet".
Druvan är 100% Chardonnay.
En mycket finstämd doft som får oss att tänka på citrusfrukter. Vi känner också lite blommiga toner och mineraler. Inte så komplicerat, men efter ett tag dyker där upp en snäckskalston, som är mycket trevlig
Gommen möts av ett torrt och lite syrligt vin. En ton av citrus kittlar oss, mineralerna känns väldigt behagliga och lite sirliga, men här finns också angenäma frukttoner.  Det här vinet dricker jag gärna till hummer. Jag gör det av skälet att då får hummern spela huvudrollen. Vinet håller sig i bakgrunden, där det skickar välnyanserade, kompletterande toner till skaldjursupplevelsen.

2009 Meursault "Les Chevalières", Jean-Philippe Fichet.
100% Chardonnay.
Det första vi känner i doften är eken. Till en början tycker vi det är för mycket, men efterhand finner den sin roll och blir inte lika dominerande. En liten sirlig rökighet finns smygande i bakgrunden.
Hela tiden ligger där en arom av mogna äpplen.
Smaken kännetecknas av en god fruktighet, äpplen, lite tropisk frukt och så en hel del citrus. Ordentligt med ektoner. En viss brödighet känns också och på slutet lite mineraler.
I mitt tycke är eken något för dominerande.

2009 Puligny Montrachet "La Truffière", Bruno Collin
100% Chardonnay.
Vi möts av en gigantisk rökighet i doften. Vet inte om jag någonsin mött ett vin på detta sättet. Efter ett tag anar man ett mycket komplext vin, där en mängd dofter tränger sig fram: blommor, lätta kryddor, päron, lite tropisk frukt och mineraler.
I smaken dominerar inte rökigheten på samma sätt även om den är närvarande hela tiden. Det här är ett tungt vin och ytterst komplext, med smaker som ligger lager på lager: frukten, kryddorna, mineraler, våt granit, blommor, grå päron, lime.
Idag har inte allt hamnat på rätt plats, men om 4-5 år är det här nog en gigant.
Mycket spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar