måndag 10 oktober 2011

Brunello di Montalcino

Vi kom hem från Varberg på lördag em. Båda barnen var hemma på besök. Vi åt en middag ihop med brorsonen och hans sambo. Grillad entrecote, kantarellsås och rostade rotfrukter. Ur källaren hämtade vi upp en Brunello di Montalcino. Här har vi ingen stor erfarenhet.
Vi befinner oss i södra Toscana. Byn Montalcino ligger på en kulle (ca 500 m över havet).
Brunellovinerna görs på en lokal klon av druvan Sangiovese.

Ugolforte, Brunello di Montalcino, 2004.
Producent är Tenuta San Giorgio. Vingården ligger alldeles i närheten av Castelnuovo dell´Abate och klostret Sant´Antimo. Vinet får ca två timmar i karaff innan vi smakar på det.
Färg. Vi har en mörk röd färg med bruna stråk i mitten. Ut mot glaskanten övergår det i en tegelröd färg.
Vi snurrar runt glasen, sätter dit nästippen och drar in. Ingen stor, men ändå tydlig doft av körsbär, lite katrinplommon, en del örter, mörk choklad och lite rostade fat. Ingen överväldigande doft, men ändå behaglig och en signal om ett vin i full mognad.
Vi låter vinet virvla runt i gommen och vi känner smaken av härliga körsbär, tydliga örtinslag, en viss mandelton och tydliga rostade fat. Eftersmaken är medllång och här framträder den mörka chokladen med en trevlig liten bitterhet. Vi känner ektoner men finner inte dessa störande utan snarare lite pikanta på det där trevliga sättet. Syrorna håller vinet uppe med sin pigghet. Tanninerna har blivit avrundade och nästan sammetslena, vilket ger vinet en mjukhet.
Vi hade räknat med lite tuffare tanniner, men är mycket nöjda med det lite inställsamma anslaget vinet har idag. Vinet känns helt på topp och den flaska jag har kvar ska drickas under det kommande halvåret.
Vinet når inte upp till en femma, då hade det behövts en elegantare inramning och lite mer komplexitet.
Vinet kostade förra året när vi köpte det 369 kr på Systembolaget, så kraven är naturligtvis höga.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar