Här kommer en kort sammanfattning av vad som vandrat mellan husen.
2010 Pizzulin Schioppettino di Prepott.
En druva jag kommit att uppskatta alltmer. Den odlas i Friuli, ofta på gränsen till Slovenien. Inte minst på Friuli-provningen i Köpenhamn i höstas stötte jag på en del intressanta saker. Det verkar som årgång 2011 av detta vin är det Schioppettinovin som är tillgängligt via "Bolaget". Ett klart underbetyg.
Vi skrev om det för snart ett år sedan. Inte mycket som hänt, så vi sammanfattar det som gott, slankt, kryddigt och med en fin bärblandning. Ordentliga tanniner. Fin syra.
Betyg 4-
2012 Franken Silvaner Kabinett Trocken
Producent är Juliusspital.
Ett enkelt men ändå finstämt vin. Torrt så klart med lite inslag av citrus, päron, aningens örter och nektariner. Vi drack det till kokt torskrygg med skirat smör. Vinet lät den utsökta torsksmaken komma fram och höll sig lite diskret i bakgrunden.
Betyg 3
2008 La Pierre Noire.
Producent är Saint Jean du Barroux
Det här vinet provade jag i version 2009 för dryga månaden sedan, då jag var på en provning med vinmakaren själv (Philippe Gimel), vilket du kan läsa om här. Detta är ett enastående vin. Ett av de bättre jag druckit den här våren. Såväl årgång 2008 som 2009 är enastående viner, som kan lagras i ett flertal år.
Härlig mörk frukt och ordentligt med örter och mineraler. Tanninerna tar för sig rejält och detta tillsammans med en livgivande syra gör att vinet känns ungt. Som sagt gott redan idag, men den som har karaktär lägger undan ett par flaskor och om sisådär tre fyra år så har du ett riktigt stort vin.
Betyg 5-
2010 Pintas Character
Vinet är gjort på ett trettiotal lokala druvor.
Ett mycket fruktigt vin med sammetslena tanniner. Frukten är av det mörka slaget med inslag av viol och en del fat. Lite väl snällt till vårt grillade kött. Betydligt bättre på egen hand lite senare på kvällen
Betyg 4-
Vinet finns i beställningssortimentet för 249 kr, fast nu i årgång 2011.
Chateau Pegau är en vingård som det anrika Domaine Pegau förvärvade för ett par år sedan. Den här vingården ligger ca 6 km från Chateauneuf-du-Pape och är ett årgångslöst vin gjort på druvorna 30% Grenache, 30% Syrah, 20% Merlot och resterande 20% en blandning av Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Danlas, Alicante and Cabernet.
Vi hittar vi mörka bär, läder, lite stall och en del örter i doften. Smaken går mycket i samma stil med en fin bärkompott och finlemmade örter som främsta markörer.
Rejäla tanniner ger sig också tillkänna. Ett enkelt vin för vardagsbruk. Köpt av Franska Vinlistan, där en sexpack kostade 654 kr.
Betyg 3
2008 Mountford Chardonnay
Ett vin från Waipara, som ligger ganska långt nordost på den Nya Zeeländska sydön.
Inledningsvis är doften svag, men tar sig alltmer kvällen går.
Citrus, äpple, mineraler och tropisk frukt är vad vi nosar oss till.
En underbart god chardonnay, där citrus, äpplen och mineraler dominerar i munnen. Hyggligt lång eftersmak med tropisk frukt, balanserade toner av fat och ännu mera mineraler. Syran är magnefik med både friskhet och renhet som signum.
Betyg 4
Köpt en gång i tiden på "Bolaget" för runt 250 kr, om jag minns rätt. Detta är ett vin att hålla ögonen på, då det dyker upp härnäst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar