Vi gillar att ha lite enklare chianti hemma för att kunna plocka fram till vardagsmaten. För ett par veckor sedan var det dags för vår sista flaska av den här bekantingen
2009 Chianti Classico, Castello Monsanto.
Producenten håller till i Poggibonso, nästan mittemellan Florens och Siena.
Det är det enklaste av producentens chiantiviner.
Vinet är gjort på 90 % Sangiovese och de resterande 10 % består av Canaiolo och Colorino. Druvorna kommer från familjen Bianchis egna vingårdar.
Vinet har fått en uppfostran på "Botti" (50 hl träfat) i 12 månader innan det buteljerats, därefter ytterligare tre månader på flaska innan det är moget för marknaden.
Vi känner dofter av körsbär, svart te, lite örter och en diffus nyponros.
I munnen får vi ett vin, där vi till en början känner körsbär, körsbärskärnor och örter. Efterhand tillkommer lite lingon, aningens tranbär, men det är ändå körsbären (en liten syrligare variant) som spelar huvudrollen. Lite mineraler med en järnaktig ton finns där någonstans. Bra alert syra och med aktiva tanniner.
Ett bra vardagsvin. Lite enkelt kanske. Det var tusan vad flaskan tog slut fort.
Vi gillar den här typen av vin till vår vardagsmat.
Betyg 3+
Vinet finns i beställningssortimentet för 151 kr. Nu är det årgång 2010 som gäller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar