tisdag 17 juni 2014

1583 Albarino de Fefinanes

Det var ett tag sedan vi drack en Albarino. Vet egentligen inte varför. De gånger vi druckit har vi alltid varit nöjda. Vi har fått ett friskt, gott och välsmakande vin för en inte alltför dyr peng. Vi tar till oss detta och lovar att det får bli fler Albarino i sommar.
Albarino, ja så heter druvan då den odlas i Spanien. En viktig druva i Galicien, det nordvästra hörnet av Spanien. Några mil längre söderut, då du kommer in i Portugal, då heter druvan Alvarinho.

1583 Albarino de Fefinanes. Årgång 2012.
Producent är Palacio de Fefinanes. Vi befinner oss i området Rias Baixas, några mil söder om Santiago de Compostela. I en eller annan form har man varit inblandad i vinproduktion från 1600-talet. 1928 registrerade man varumärket Albarino de Fefinanes. Idag är det tre viner man producerar. Alla är dom gjorda på druvan Albarino. Kvällens vin 1583 syftar på det år då palatset Fefinanes var färdigbyggt.
Druvorna kommer från Cambados i Val do Salnés i provinsen Pontevedra i Galicien.
Vinet har legat i fyra månader på franska ekfat och två månader på tankar av rostfritt stål.

Vi nås av en doft med riktigt hygglig frukt, där vi känner mango, persika och fläder. Här finns också lite örter. Ingen doftbomb precis, men behagfullt försiktig i sin framtoning.

Smaken är mycket frisk med en del citrus, päron och persika i centrum. Det finns också en påtaglig ört- eller kryddframtoning, framför allt i eftersmaken. Vi tycker oss ana peppar, fänkål och en viss sälta. Mineralerna får vi heller inte glömma.  Syran är stor utan att bli vass.
Friskt, ungt och med en viss fetma. Svalkande gott.

Betyg 4-

Köpt på Systembolaget för 179 kr, men är nu slutrapporterat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar