söndag 1 juni 2014

Roséchampagne från Alexandre Bonnet

En fantastisk helg så här i skiftet maj/juni. Slitet i trädgården är inte riktigt över. Vi har tre saker kvar att få i jorden: zucchini, majs och bönor. Det blir lite lantarbete den här helgen.
Brodern från norr kom ner i torsdags, så nu blir det en del vinprovning och gemensamma middagar.
Vi startade i fredags då det var vår tur att stå för mat och vin. Mer om detta om en eller två dagar.

Vi fick för drygt en vecka sedan ett mail från Pretto PR om möjligheten att få testa en roséchampagne. Vi tackade ja och ett par dagar senare hämtade jag ut  varuprovet i Godisbutiken i vårt lilla samhälle.
Importör är Mondowine, som ingår i PrimeWineGroup. Nu sker en relansering i presentförpackning designad av Ida Sjöstrand. Vintankar till en generation, som både när det gäller viner och människor, i första hand ser till innehållet och mindre till förpackningen.

I fredags startade vi upp kvällen med att använda den här champagnen som en aperitif. Alla visste att det var ett varuprov och ombads komma med någon form av omdöme.

Perle Rosé Brut, Alexandre Bonnet
Alexandre Bonnet håller till i Les Riceys i distriktet Aube. 96% av byns odlingar utgörs av Pinot Noir. Bonnet är byns största producent med en årlig produktion på ca 650 000 flaskor.

En champagne som är gjord på Pinot Noir till 100%.
Tillverkning: Pinot Noir druvan kommer från olika delar av byn "Les Riceys". Mogna och extraktrika druvor skördas, musten kyls ner och sedimenteras under två dygn. Jäsning sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur. Efter malolaktisk jäsning blandas basvinerna och ny jäst tillsätts för en andra jäsning på flaskan. Vid degogering tillsätts 9% stilla rött vin. Dosagen är 9 gram socker per liter.
Källa: Importörens hemsida


Vårt samlande omdöme blev att det här var gott, väldigt friskt, torrt och törstsläckande. Lättdrucket och svalkande. Ett bra aperitifvin!!


Ibland kan färger bli lite annorlunda på kort mot verkligheten, men inte den här gången. Bilden ovan visar med all tydlighet den lustfyllda färgen som den här champagnen har.

Vi möts av en rödbärig doft, hallon, jordgubbar och smultron dominerar. Lite rosor, citrus och nybakat bröd cirkulerar runt de röda bären.

Smaken har en spritsig hallonton som främsta markör, men visst lite jordgubbar, körsbär och smultron kan vi också notera, Här finns en tilltalande kryddighet och en läskande syrlighet som bär mot blodapelsin.

Det här är ett enkelt, men ändå välsmakande och läskande bubbel. Det går naturligtvis inte att jämföra med storheter som Gossets rosé, men den är ju nästan dubbelt så dyr. Ska vi leta brister så saknas väl en del charm och även det där "egna".
Trots detta så tycker vi att det är gott och roséchampagne skapar en lyxkänsla. Vi dricker det mer än gärna igen!
Roséchampagne vill gärna krypa upp i pris, men de 259 kr som den här kostar tycker vi är ett köpvärt pris.

Betyg 4-

Priset på Systembolaget är 259 kr och den här champagnen finns i många av landets butiker. Finns även på halvflaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar