lördag 31 maj 2014

Feudo från Girolamo Russo

Sicilien var tills för några år sedan ett ganska okänt vinområde för oss på Vintankar. Niklas Jörgensen och hans blogg Wine Virtuosity väckte vår nyfikenhet våren 2011 genom en lång serie inlägg om Siciliens viner.
Vi har sedan dess botaniserat runt en del och hittat flera intressanta producenter. Den vi skrivit mest om är Arianna Ochhipinti och hennes Frappato.
I mars 2012 fick vi ett mail från Gabriel på Bristly Wine att nu fanns det en producent från Sicilien i deras sortiment. Det är klart att vi la en beställning. Detta ledde till att vi omgående testade instegsvinet à Rina som vi skrev så här om.
Det har nu blivit dags att testa nästa vin

2008 Feudo
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 15.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Källa: Bristly Wine

Dom gör tre viner: instegsvinet à Rina samt vingårdsvinerna Feudo och San Lorenzo. De två senare mår bra av några års lagring. Alla tre vinerna är gjorda på druvan Nerello Mascalese med tillägg av en liten skvätt Nerello Cappuccio.

Vingården Feudo omfattar runt sex ha och ligger på en höjd av ca 650 m ö h. Vinrankorna är mellan 50 och hundra år gamla. Det görs ca 3 500 flaskor av det här vinet.
Vinet har fått en uppfostran på runt 18 månader på "barriquer", där 20% är nya.


Det doftar av mörka bär, flinta sten, lätt rökighet, kryddor, läder och aningens tobak. En doft med charm och också Etnakänsla.

I munnen känns vinet slankt och med en viss stramhet. Härlig mörk frukt i form av mörka körsbär och blåa plommon. En stor och livlig syra ger vinet en härlig friskhet. Gott om tanniner, som uppför sig på ett lättsamt och trevligt sätt, men visst tusan biter dom. Eftersmaken är hyggligt lång med inslag av lätt rostade ekfat, unset vanilj, en känsla av rökiga mineraler och fin frukt.

Vinet känns väldigt tillgängligt idag. Vinet klarar säkert många år i källaren, men vi gillar hur vinet beter sig idag. Vi sammanfattar det som slankt, lätt, små stramt och friskt. Och tusan så GOTT.

På Systembolaget är det årgång 2010 som finns i beställningssortimentet. Priset är 271 kr. Vi kommer att fylla på vårt förråd.

Betyg 4

5 kommentarer:

 1. Har privat några sicilianska om fallit mig i smaken. I går drack vi dock ett rhôneviner dom var gott santa duc på beställningssorimentet nu 109 och det var gott.

  SvaraRadera
 2. Har provat ska det stå, inte privat.

  SvaraRadera
 3. Vilket Santa Duc vin var det ni drack? Det var länge sedan jag drack något dylikt, men mitt minne säger mig att det var gott.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Hej!
   Jag lägger en beställning, ska bli spännande att testa.
   Tack för tipset!

   Radera