onsdag 21 maj 2014

Mer betraktelser från Rom

Vi tar en lugn morgon och äter frukost vid niotiden. Klockan 10 har vi bokat en guidning med en svensk guide.Catharina som bott i Rom sedan mitten på 60-talet. Vi fick en mycket intressant vandring runt "våra" kvarter. Jag kan verkligen rekommendera detta. Man når henne bäst genom att maila henne på catharina@guideirom.com. Vi betalade 150 euro för tre timmar. Värt varenda euro.

Lunchen avhandlades i gårdagens blogginlägg. Efter lunch vandrar vi runt i kvarteren runt Spanska trappan.
Lyxbutikerna verkar inte ha så mycket att göra. Det är J:s och C:s första vistelse i Rom, så det faller sig naturligt att stanna till vid Fontana di Trevi. Kaos som vanligt. Några kvarter bort blir det resans första glass på en av de otaliga glassbarer som finns.
Vi fortsätter till Piazza Navona och på en av bakgatorna ligger en mycket populär vinbar. Cul de sac.
Vinlista är en smärre bibel, men du kan också vandra runt och leta efter något du blir sugen på. Det finns en del att välja på.

Mitt val blir en Pinot Noir från producenten Kellerei Cantina Terlan, som ligger upp i det nordöstra hörnet av i Italien, Syd-Tyrolen om du så vill.Du hittar mer om producenten här.

2013 Pinot Noir
Jag trodde det var en 2012:a och var inte observant på att det faktiskt blev en PN från 2013. Vinet känns väldigt ungt. Tillknäppt, lite grönkartigt och en mycket återhållen frukt, men visst lite körsbär, örter och mineraler går det att spåra. Besvikelsen är stor. 2012:an verkar finnas i Systembolagets BS för 149 kr. Undra om den bjuder upp på ett bättre sätt? Vi betalade knappt 21 euro för vår flaska.
Betyg 2+

Några timmars vila och sedan ut på stan. Vi har bokat bord till kl 20 på Ristorante "Terra di Siena" mycket är sig likt från förra gången vi var här. Vi äter en underbar charkuteritallrik. Köttet som var så enastående senast bjuder idag lite lite mer tuggmotstånd. En underbar chokladdessert får avsluta middagen. Vi dricker en härlig Chianti till maten.
2008 Pian del Ciampolo.
Ett vin från en producent (Montevertine) som här och var i bloggosfären hyllats något kolossalt bl a av Finare Vinare.
Vinet vi dricker är Montevertines enklaste variant.
Vinet är gjort på Sangiovese till 90% och sedan 10% av druvorna Canaiolo och Colorino. Vinet har fått 12 månader på tunnor av slavonsk ek.
Redan i doften noterar vi klass. Lite försiktig doft men ändå tydlig. Här finns körsbär, krossade körsbärskärnor, steniga mineraler och en diffus blommighet.
Smaken är den stora behållningen. Hyfsat slankt och med en lätt stramhet blir det här väldigt gott till vår mat. Frisk i smaken med tydliga körsbär och tranbär. Gott om mineraler. Pigg syra. Snälla, väluppfostrade taniner. Lite örter, lakrits och mandlar i eftersmaken. Det här vinet ska nog drickas nu och något år till. Inget för långlagring.
Betyg 4

Vinet finns inte på Systembolaget, men väl hos Atomwine i Danmark. Då är det årgång 2012 som kostar 149 DKK.

Lördagen ägnas åt sightseeing. Det är J:s och C.s första Rombesök, så vi måste hinna till Petruskyrkan innan köerna blir för långa. Vi beskådar sedan Forum Romanum och Colosseum från utsidan. Timslånga köer får oss avstå från att gå in. Vi släntrar sedan mot Pantheon.
Dags för lunch. Vår guide från fredagen tipsade oss om "Ristorante Archimede S Eustachio". Den är verkligen värd ett besök. Jag åt de allra underbaraste friterade zucchiniblommor med ricotta och ansjovis, lite pasta på karl-johansvamp. Vi drack till detta en Ripasso. En av de bättre Ripasso jag druckit.

2010 Ca´ del Laito, Valpolicella Ripasso.
Producenten Bussola är välkänd för alla amaronefantaster. Detta är deras Ripasso, som vi fick betala 30 euro för. Den ingår inte i sortimentet hos "Bolaget". Druvmixen är 40% Corvina, Corvinone, 45% Rondinella och 15% lite andra druvor bl a Molinara.
En ny bekantskap för mig. Jag har druckit deras Superiore och deras vanliga Amarone. Dom är ju höjdarviner för oss amaronefantaster. Den här Ripasson levererar i samma stil.
Söta mörka körsbär, blåa plommon, lite kryddor och en del kakao får det att vattnas i gommen. Välstrukturerad och samtidigt med en hygglig friskhet. Sammetslena tanniner.
Ja jäklar vad det här var gott!
Betyg 4+

Kvällens middag åt vi på en lite finare restaurang Pierluigi.
Ett välbesökt ställe där du är tvungen att reservera bord. Vi åt lite olika förrätter. J var rent lyrisk över sin som var en skaldjursvariant.
Vi drack till detta ett glas Franciacorta: Il Mosnel Pas Dose.
Vinet är gjort på 60% Chardonnay, 30% Pinot Blanc och 10% Pinot Noir.
Ett friskt och komplext mousserande vin med en fin äppelblandning(gula/röda), lite citrus, aningens mineraler och lite ljus sommarblommor. En perfekt start.
Betyg 4Våra huvudrätter var helt OK, men kanske att vi väntat oss lite mer. Jag åt en grillad kalvkotlett som var just OK. På vår sommeliers förslag blev det ett vin från Toscana och från ett område föga känt av mig.


2007 Carmignano Sancti Blasii Colline San Biagio
Carmignano DOCG är ett litet (100 ha) och rätt okänt vinområde i Toscana. Beläget dryga milen nordväst om Florens. Du hittar mer om distriktet här.
Det här vinet är gjort på 72% Sangiovese, 19% Cabernet Sauvignon och 9% Merlot.

En fin granatäppleröd färg lyser ifrån våra glas.

Ett spännande vi som jag inte riktigt får grepp om. Viss finns här en hel del Chianti drag, men ändå inte.
Det finns en mörk frukt av körsbär och svarta vinbär, kanske lite mörka plommon. Finmalda örter, lite kakao och en lite jordig känsla. Alert syra och ordentliga tanniner, som tar för sig på ett behagfullt sätt. Eftersmaken något längre än medel och med en härlig lakrits avslutning.
Ett riktigt matvin.
Det här vill jag prova lite mer ordentligt, så jag får hålla lite koll på vad det går att köpa.
Betyg 4

Vi väljer en tiramisu till dessert. Vi konstaterar efter någon smakbit att det här måste vara en av de bästa tiramisu vi någonsin ätit.
Jag ber vår sommelier om ett vin till desserten.
2009 Recioto della Valpolicella, Bussola
Jag är ju en stor fan av recioto, men har aldrig smakat Bussolas.
Det är en perfekt matchning med vår tiramisu.
Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone 50%, Rondinella 30%, Molinara 5% och de återstående 15% en obestämd blandning på Cabernet S, F, Merlot med flera.
Smaken är söt, men med en friskhet som riktigt bra recioto har.
Torkad frukt (russin, fikon, dadlar), mörka körsbär, kakao och kaffe är smaker som vi ögonblickligen noterar.
Den här dricker vi gärna igen.
Betyg 4

Mätta, nöjda och glada vandrar vi hem i romnatten. Detta var sista kvällen, men vi längtar redan tillbaks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar