torsdag 1 maj 2014

Veckans amarone: Garbole

Så har det blivit dags för returer i Champions League. Vintankar förbereder sig på vanligt sätt genom att gå ner i källaren och plocka fram en amarone. Det blev även den här gången en 2006:a. En årgång som vi uppskattar mycket.
Just det här vinet  kom i vår ägo för något år sedan. Vi hade beställt lite viner från Carlo Merolli (det var på den tiden han direktlevererade till Sverige) och det hade blivit något fel vid packningen, så en av våra beställda flaskor var slut och vi fick något annat i stället. Jag påtalade detta för Carlo, som på sitt kundvänliga sätt lovade oss kompensation vid nästa beställning. Garbole 2006 blev vår kompensation. Vinet finns också omnämnt i Henrik Ungerths bok "Amarone Mina Favoriter".

2006 Garbole
Producent är bröderna Finetto. Deras första årgång kom 2001. Vineriet ligger i den lilla by Tregnago, några mil nordost om Verona. Vi är med andra ord ganska långt österut i Valpolicella
Druvmixen är 35% Corvina, 35% Corvinone, 25% Rondinella och 5 % Molinara. En klassisk mix. Druvorna har fått torka i ca 3 månader för att därefter ligga på jäsning i 40 dagar under temperaturkontroll.

Det görs 5  000 flaskor av den här amaronen.


Färgen har en djup mörkröd ton.
Vi häller upp två stora glas ungefär två timmar före avspark, sätter korken på flaskan och förvarar den svalt till mogondagens match.
Direkt vid upphällningen är doften svag och vi känner en del alkohol. Vi är där och sniffar med jämna mellanrum och kan efter en halvtimma konstatera att alkoholdoften försvunnit och ersatts av en mörk fruktig doft. Körsbär men också en del andra mörka bär, örter, russin, portvinstoner, läder och en hel del jord. Doften växer sig riktigt stor till avspark och omfamnar oss med en riktig björnkram.

Smaken är stor, kraftig och sväller ut och tar rejält med plats. Ett vin som skulle ta över de flesta maträtter, men som ackompanjemang till en fotbollsmatch, som sällskap till en god bokstund eller bara som kontemplationsvin blir den här amaronen något riktigt bra.

Det är många smaker som väller fram. Jag har en svaghet för dessa viner, men känner också många som värjer sig mot "mycket av allt". Här finns ordentligt med söta mörka körsbär, blåa plommon, björnbär och blåbär. Lite tillspetsade örter, russin, kakao och torkad frukt. Det finns en syra, som tur är, som skänker en vital friskhet åt vinet. Tanniner frågar någon. Jo dom finns där snälla, beskedliga och rent av sammetslena.
En gigantisk eftersmak som är lång och utdragen med en liten portvinsaktighet. Mörka bär och torkad frukt återkommer med en liten restsötma. Alldeles på sluttampen känner vi den lilla bittra tonen av riktigt mörk choklad och unset sötlakrits.
Dag två är vinet i stort sett precis det samma som dag ett. Kanske blir portvinstonerna något mer tydliga. Vi lät den här andra dagen några hårdostar göra vinet sällskap. Det satt som en smäck.

Betyg 4

På "Bolaget" är det årgång 2007 som säljs. Priset är 462 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar