onsdag 30 april 2014

Mimmo, Le Piane

Dags att testa nästa vin från producenten Le Piane. Vi drack deras Maggiorina för 14 dagar sedan och Boca (2006) är det ett år sedan vi testade. Samtliga viner är köpta av Italienska Magasinet.

2010 Mimmo
Boca är ett område i den fjällnära delen av Piemonte. Vi befinner oss då några mil nordväst om Milano. Det är här som producenten Le Piane med vinmakaren Christoph Kunzli håller till.
2010 är första årgången av Mimmo. Namnet Mimmo kommer från vinmakaren Mimmo Staroppoli som hjälpt Le Piane att nå dit där de är idag. Det här vinet är således en hyllning till honom.
Vinet är gjort på 70% Nebbiolo, 25% Croatina och 5% Vespolina.
Nebbiolomusten har legat på 28 Hl tunnor av Slavonsk ek i två år. Musten från de andra druvorna har legat ett år på Tonneaux av ek från Troncais för att sedan ligga ett år på 28 Hl tunnor av Slavonsk ek.
Det här första året gjordes det 12 000 flaskor.

I doften hittar vi en del röda bär, en blommig ton som vi förknippar med rosor och violer samt lite peppar.
Ingen stor och svulstig doft precis, mer försiktig men ändå tydlig.
I munnen får vi ett ungt och slankt vin. Röda körsbär, lite jordgubbar och aningens skogshallon bildar tillsammans med järnhaltiga mineraler och örter/kryddor smakstommen i det här vinet. Syrorna är vitala, alerta, pigga eller vad ni vill. Vinet är friskt utan att syrorna angriper tandhalsarna. Rejäla tanniner, men de uppför sig civiliserat.
Eftersmaken är hyfsat lång. Frukten och mineralerna får sällskap av lite åttioprocentig kakao.
Vinet är klart tillgängligt idag och håller säkert ett par år till, men är inget för långlagring.
Ett mycket bra vin till lite enklare och rustikare maträtter. Den sista slatten drack vi dag två utan att det fick sällskap med någon mat och det gick alldeles utmärkt.
Det här var vår enda flaska och den levde upp till Le Pianes goda ryckte. Vi kommer att fylla på av även denna.

Betyg 4-

Vi betalade 215 kr till Italienska Magasinet när vi köpte den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar